An Dagelinckx uit 3 mavo liep stage bij De Patissier in de De Kempenaerstraat. |Foto PR
An Dagelinckx uit 3 mavo liep stage bij De Patissier in de De Kempenaerstraat. |Foto PR

Derdejaars Duinzigt op stage

onderwijs n Oegstgeestenaren die vorige week voor een receptje bij Apotheek Beker waren, een cadeautje voor Valentijn kochten bij één van de filialen van parfumerie Mooi of met hun zieke huisdier Dierenarts Heemskerk bezochten, hebben ze ongetwijfeld ontmoet: de Duinzigt-leerlingen uit 3 mavo en 3 havo die een oriënterende snuffelstage uitvoerden.

Deze stageweek, die de school aan de Wijttenbachweg voor de tweede keer organiseert, maakt onderdeel uit van de loopbaanoriëntatie van de leerlingen. In leerjaar 1 en 2 hebben ze binnen het programma Duinzigt XL kunnen ontdekken wat hun talenten zijn en deze verder kunnen ontwikkelen. Het doel van de snuffelstage is om te onderzoeken hoe ze deze talenten kunnen inzetten bij een mogelijk toekomstig beroep.

De leerlingen hebben de stageplaats zelf gezocht. Na een sollicitatietraining in oktober zijn ze op pad gegaan. Sommigen zochten in hun eigen netwerk en werden daarbij geholpen door ouders of familie. Zo kwamen leerlingen terecht bij het Ministerie van Financiën en bij het Stadstheater in Zoetermeer, maar ook bij Hotel Tirolerhof in Oostenrijk en bij Stichting Paard in Nood in Spanje.

Andere leerlingen zochten het dichter bij huis en gingen langs bij de winkels en organisaties in hun eigen omgeving. Op de lange lijst van stageplaatsen was Oegstgeest goed vertegenwoordigd. De Duinzigters waren onder andere welkom bij verpleeghuis Van Wijckerslooth, De Patissier, Bart Smit, Hema, basisscholen Joris de Witte en Daltonschool Oegstgeest, kinderdagverblijven Het Kindercircus en Tomtiedom, Rijnzicht Oogkliniek, Mondzorg Jonker, voetbalvereniging UDO en Micromax Computers.
Liesbeth van der Burg, één van stagebegeleidsters van de school, blikt terug: "Er valt natuurlijk altijd iets te verbeteren, maar de verhalen die we terugkregen tijdens de stagebezoeken waren uitsluitend positief."

Sinds maandag zitten de leerlingen weer in de schoolbanken. Van der Burg: "het is aan ons om leerlingen in situaties te brengen waarin ze tot leren komen. En ze zitten er nu allemaal toch echt anders bij. Dat is pure winst!"