Bloemen voor E-rijder Frank Muller uit Nieuw-Rhijngeest. | Foto Gemeente Oegstgeest
Bloemen voor E-rijder Frank Muller uit Nieuw-Rhijngeest. | Foto Gemeente Oegstgeest Foto:

Eerste laadpaal Nieuw-Rhijngeest in gebruik genomen

groen n Donderdag 2 februari ontving E-rijder Frank Muller uit Nieuw-Rhijngeest (Zilverstein) bloemen uit handen van wethouder Jos Roeffen. De eerste laadpaal in deze wijk is een feit.

Inmiddels zijn er al zo'n vijftien laadpalen in Oegstgeest te vinden.

"Rijdt u een elektrische auto en wilt u ook een oplaadpaal in de openbare ruimte? Gemeente Oegstgeest heeft een overeenkomst met Allego. Via Allego kunt u een oplaadpaal aanvragen. Op de website van gemeente Oegstgeest (www.oegstgeest.nl/gemeente/inwoners/wegen-verkeer-en-vervoer/oplaadpalen-elektrische-autos) vindt men alle informatie. Het meewerken aan het realiseren van oplaadpalen draagt bij aan de duurzaamheid want elektrische auto's zijn schoner (geen uitstoot) en maken ook minder geluid," aldus een woordvoerder van de gemeente.


Stimuleringsregeling groene initiatieven in Zuid-Holland

groen n Inwoners van Zuid-Holland die starten met crowdfunding voor een groen initiatief in hun buurt maken kans op een bijdrage van de provincie Zuid-Holland. Ook kunnen zij via crowdfundingplatform 'Voor je Buurt' extra begeleiding krijgen bij het opzetten van hun campagne.

Inmiddels hebben de eerste tien groene initiatieven in Zuid-Holland al een financiële bijdrage van de provincie gekregen. Meedoen kan nog steeds: per initiatief draagt de provincie maximaal €5.000 bij aan de crowdfundingcampagne en in totaal is er in 2017 €50.000 beschikbaar.

De provincie wil met de zogenoemde 'Groene Verdubbelaar' initiatiefnemers groene initiatieven een duwtje in de rug geven. Gedeputeerde Han Weber (o.a. Natuur en Recreatie): "Crowdfunding is een mooie manier om geld voor groen en natuur binnen te halen. Ook de betrokkenheid die ontstaat om het initiatief tot een succes te maken is zeer waardevol. Daar dragen we als provincie graag aan bij. We zijn verrast door de grote verscheidenheid aan initiatieven die met crowdfunding worden gerealiseerd."

Vijf projecten zijn dankzij de crowdfundingcampagne en de bijdrage van de provincie inmiddels volledig gefinancierd. Deze projecten worden de komende maanden gerealiseerd. Natuurbelevingstuin De Bult in Nieuwe Wetering krijgt een uitkijktoren, Buitenplaats Sion in Rijswijk heeft geld ingezameld voor een Buurtboomgaard, in Voorschoten wordt de binnentuin van de bibliotheek omgetoverd tot ontdektuin, in Voorhout komt er een nieuwe kruiwagen voor woonzorglocatie het Overbosch en in Zwijndrecht kunnen bezoekers van recreatiegebied Hooge Nesse straks via webcams naar vogelnesten kijken. In totaal haalden deze vijf projecten €27.000 op waarvan de provincie €13.000 heeft bijgedragen. De overige vijf projecten starten in februari en maart met hun crowdfundingcampagne.

De provincie Zuid-Holland heeft voor het jaar 2017 in totaal €50.000 beschikbaar gesteld voor het ondersteunen van crowdfundingcampagnes. Aanmelden kan via de platforms Voor je Buurt en Crowdfunding VoorNatuur. Initiatieven kunnen maximaal €5.000 en 50% van hun doelbedrag ontvangen mits ze de andere helft via crowdfunding ophalen. Ga voor meer informatie over de bijdrage van de Provincie en het starten van een campagne naar: www.voorjebuurt.nl/zuid-holland. Op woensdagavond 12 april vanaf 18.30 vindt in het provinciehuis een workshop plaats waarin potentiële initiatiefnemers op weg geholpen worden. Aanmelden kan via info@voorjebuurt.nl.