Actie onder de korf tijdens de uitwedstrijd van Fiks bij Bep in Purmerend. | Foto Wim van Tuijl Foto: Willemien Timmers

Fiks trekt opgaande lijn door

korfbal n Feest in Purmerend, maar dan wel voor Fiks. Voorafgaand aan de wedstrijd deelden Fiks, Bep en Dos Kampen met 7 punten uit 10 wedstrijden de laatste plaats. Grote belangen dus bij de ontmoeting afgelopen zaterdag in Purmerend waar Bep en Fiks de spreekwoordelijke degens kruisten.

Liet Fiks in de thuiswedstrijd tegen Bep de winst uit handen glippen, nu hield het de voorsprong tot en met het slotsignaal vast en ging met een 17-20 zege huiswaarts. Terug naar Oegstgeest werd extra feestelijk toen het bericht binnenkwam dat Dos Kampen had verloren, waardoor Fiks voor het eerst dit seizoen buiten de degradatiezone staat.

Per bus en vele auto's was een grote schare naar Purmerend afgereisd. Daarbij opgeteld het vele publiek van de thuisploeg en de uitverkochte sporthal is verklaard. Met tromgeroffel en luide aanmoedigingen kwam het decibellenniveau op een zeer hoog percentage uit.

De thuisclub begon uitstekend aan deze enerverende ontmoeting. Het maakte de juiste keuzes bij de rebound en had aanvankelijk veel balbezit en schotmogelijkheden. Probleem: de pogingen oogstten amper rendement. Alleen bij 1-0 en 3-2 koesterde Bep een minimale voorsprong. Fiks was in de afwerking scherper. Reden dat Fiks de uitlooppogingen elimineerde. In Kevin Vreeken en Jan Anholts met respectievelijk 8 en 6 treffers had Fiks uitstekende schutters en die werden door hun vakgenoten op perfecte wijze in stelling gebracht of uitgespeeld. Roy Vreeken en Dominic van Welzen troffen ieder drie keer doel, waarbij Dominic dit twee keer vanaf de strafworpstip deed. De dames verrichtten prima ondersteunend werk in de aangeef en rond de korfzone.

Na de gelijkmaker (3-3) door Jan Anholts sloegen Kevin Vreeken, Dominic van Welzen en eerdergenoemde speler het eerste gaatje. Vanaf dat moment liep Bep achter de feiten aan. In de eerste helft lukte het om het verschil niet verder te laten oplopen en hoop te koesteren om in de tweede helft een wending tot stand te brengen. Het liep anders. Binnen drie minuten verhoogden Kevin en Roy Vreeken en Jan Anholts de voorsprong naar 6-12. Bep ging steeds gejaagder aanvallen. Bovendien zette Fiks verdedigend goed druk waardoor de thuisploeg door tijdsoverschrijding met aanleggen voor het schot de bal weer moest inleveren. In die fase liep Fiks uit naar 10-19. De trainer van Bep wisselde vijf spelers in een poging het naderende onheil af te wenden. Even leek zich een algehele ommekeer af te tekenen. "Fiks liet zich uit het spel brengen en daarvan profiteerde Bep", verklaarde Rick de imponerende tussensprint van de thuisploeg naar 16-19. Met nog 6 minuten te gaan, leek de comfortabele voorsprong te wankelen. De 16-20 van Kevin Vreeken drie minuten voor tijd was van beslissende waarde om met zelfvertrouwen de wedstrijd gecontroleerd uit te spelen.