Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Vraagverlegenheid en respijt bij mantelzorg

zorg n Donderdag 2 februari kwamen zo'n dertig geïnteresseerden in het Dorpscentrum bij elkaar om te bespreken hoe de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) uitwerkt op de mantelzorg in Oegstgeest.

Deze middag werd ingeleid door ds. Aart Verburg, die namens de Protestantse Gemeente Oegstgeest het initiatief voor de bijeenkomst had genomen. Daarna nam raadslid Ria Pasterkamp (Progressief Oegstgeest) de aanwezigen mee langs de veranderingen, die de op 1 januari 2015 ingevoerde wet voor mensen die zorg nodig hebben met zich meebracht.
Vooral als de zorg langdurig nodig is, betekent dat een zware belasting voor de partner, familie of vrienden. Denk daarbij aan de partner van iemand, die voortdurend in de gaten gehouden moet worden, zodat er geen tijd meer is om eens iets anders, iets voor zichzelf te doen.
De WMO heeft als uitgangspunt dat de zorgvragende eerst kijkt wat hij/zij nog zelf kan doen, dan kijkt hoe hij/zij naasten, buren familie (kortom zijn/haar netwerk) kan inschakelen en voor wat daarna nog nodig is met de professionele ondersteuners kan bespreken.

Meer nog dan in andere gemeenten speelt in Oegstgeest dat de zorgvragende maar zeker ook de mantelzorger zelf grote moeite heeft om hulp aan anderen te vragen. Te vaak komt het voor dat het water aan de lippen staat en er in feite al sprake is van overbelasting van de mantelzorger. Dat kan voorkomen worden door die vraagverlegenheid te overwinnen en contact op te nemen met het Sociaal Team.

In de bespreking kwamen naast heel positieve geluiden over de ondersteuning van de mantelzorger ook nog wel wat problemen boven tafel.
Genoemd werd onder andere dat bij de afwezigheid van de ambtenaar voor zorg er geen vervanging was en de casus bleef liggen. Ook wordt een spoedvraag vaak niet met spoed behandeld.


Respijtzorg is het tijdelijk overnemen van de zorg door anderen, zodat de mantelzorger even of wat langer tijd voor zichzelf heeft om weer op te laden. Dit is in theorie goed geregeld, maar in de praktijk lukt het nog niet zo best.
Dat geldt nog meer voor crisisopvang in daarvoor ingerichte plekken bij verzorgingsinstellingen. Die blijken vaak (te lang) bezet door patiënten van de instelling zelf.
De deelnemers droegen zelf een aantal oplossingen aan zoals het nemen van een alarm, overleg over een vangnet, en uit voorzorg geld opzij leggen.

Er is al met al genoeg informatie over tafel gegaan om de aanwezige raadsleden die de WMO in hun portefeuille hebben, met verhalen uit de praktijk te verrijken.


Afscheidscentrum Oegstgeest opent deuren aan Piet Heinlaan

afscheid n Aan de Piet Heinlaan, grenzend aan het nieuwe Hofwijck-complex, opent komende zaterdag Afscheidscentrum Oegstgeest haar deuren.


"Na een grondige verbouwing is het eindelijk zover," Léon Janson, van Uitvaartverzorging Janson en Bolland, is een gelukkig man. "Aan het Levendaal in Leiden hebben wij een klassiek en warm uitvaartcentrum, maar bij opdrachten in Oegstgeest ontbrak het hier aan ruimte. Daarom waren we erg blij dat Marente ons vroeg of we dit gedeelte van het gebouw, waar ooit Monuta gevestigd was, wilden ontwikkelen tot modern en persoonlijk afscheidscentrum."

In het nieuwe centrum is een koelcel, een opbaarruimte, en is er een mooie ruimte voor condoleances. Ook kleine plechtigheden, voor groepen tot 25 personen kunnen hier plaatsvinden."
De nieuwe ruimte, die meteen ook het enige uitvaartcentrum in Oegstgeest is, wordt overigens ook verhuurd aan collega-uitvaartverzorgers.

open huis

Léon Janson: "Wij nodigen alle omwonenden en alle geïnteresseerden graag uit om op zaterdag 11 februari van 12.00 tot 16.00 uur een kijkje te komen nemen in ons afscheidscentrum. De koffie staat klaar."

Afscheidscentrum Oegstgeest, Piet Heinlaan 42a, Oegstgeest