Wethouder en Sportfederatie gaan komende tijd weer in gesprek over financiën. | Foto Willemien Timmers
Wethouder en Sportfederatie gaan komende tijd weer in gesprek over financiën. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Nieuwe kans voor Sportnota

Sport n Ruim drie jaar wordt er in de gemeenteraad, in het college en met de verschillende sportverenigingen, al gesproken over de toekomst van sport in Oegstgeest. "Dit proces heeft te lang geduurd," geven sportwethouder Marien den Boer en OSF-voorzitter Sven de Ruiter aan. "Dat deed de communicatie geen goed, terwijl er zeker ook inhoudelijke overeenkomsten zijn qua ambities." Wethouder en Oegstgeester Sportfederatie (OSF) gaan opnieuw, met vertrouwen, het gesprek aan over de financiën. De nieuwe sportnota, die deze maand in de gemeenteraad wordt behandeld, zal daarom eerst zonder cijfers worden besproken. Pas later in het jaar zal het financiële deel op de agenda staan.

Door Willemien Timmers

Eind december werd eindelijk de nieuwe Sportnota Oegstgeest – 'Samen in beweging' verstuurd aan de gemeenteraad en belanghebbenden. Het stuk is voor het gemeentebestuur onder andere van belang om te bepalen hoeveel geld Oegstgeest wil investeren in de sport, en is mede gebaseerd op dorpsgesprekken en overleggen met de sportverenigingen. De nota laat ook de link zien tussen sport en maatschappelijke doelen: mensen ontmoeten elkaar, doen mee en zijn vrijwilliger.
De Oegstgeester Sportfederatie schreef al in september een kritische brief over de nota richting de gemeenteraad. "Meerdere versies van de Sportnota zijn van augustus tot en met november 2015 gepasseerd en door de OSF van feedback voorzien. Gedurende deze maanden werd het verschil van inzicht in financiële keuzes wel steeds groter. Vanaf december 2015 heeft de gemeente ervoor gekozen om de nota zelf af te maken zonder verder overleg met OSF. Dit hebben wij betreurd." Ook schrijft de OSF: " .. de suggestie die wordt gewekt dat het een gezamenlijk stuk behelst, is maar gedeeltelijk juist."

Gesprekken

Ondanks gemaakte afspraken halverwege vorig jaar kwam echte communicatie tussen OSF en de Oegstgeester sportwethouder niet voldoende op gang. Afgelopen weken hebben OSF-voorzitter Sven de Ruijter en wethouder Marien den Boer daarom de tijd genomen om elkaars standpunten opnieuw uit te wisselen en samen te werken aan een constructief proces voor een goede toekomst voor sport in het dorp.

"Oegstgeest is een echt sportdorp," benadrukt Den Boer. "Dat draagt bij aan de leefbaarheid. Het is onze ambitie om dat vast te houden en het diverse sportaanbod te behouden voor allerlei doelgroepen. Wel moeten we in een veranderde maatschappij zoeken naar de rol van de gemeente hierin."

Sven de Ruijter legt uit waar voor de OSF de knelpunten zitten. "Wij hadden graag een stuk gezien met meer visie. We kunnen niet achterover leunen als we zien dat Oegstgeest een hoog percentage sporters heeft. Laten we dan vastleggen dat we de lat nog hoger willen leggen of tenminste het huidige percentage sportdeelname handhaven. Daarom moeten er lange termijn afspraken gemaakt worden, die gebaseerd zijn op recentere onderzoeken en benchmarks." De Ruijter legt uit dat een andere bottleneck in de huidige nota het Recht van Opstal is voor de accommodaties van de verenigingen. "Er wordt een commercieel tarief gebruikt van zes procent. Hierdoor is het Recht van Opstal ruim drie keer hoger dan de huidige huurprijzen. Onbetaalbaar voor veel verenigingen en het blokkeert de wens van de gemeente om gebouwen die nog in eigendom van de gemeente zijn over te dragen aan de verenigingen."


Knip

Wethouder den Boer herhaalt dat door het lange proces, en de stiltes die er vielen, de partijen elkaar zijn kwijtgeraakt.

Lees verder op pagina 5