Peter Hoogvliet van MeerWonen aan het woord. | Foto Guus Bannenberg
Peter Hoogvliet van MeerWonen aan het woord. | Foto Guus Bannenberg Foto: Guus Bannenberg

Bijeenkomst burgerinitiatief: 'Woning aanpassen betere optie dan verhuizen'

wonen n 'Je woning aanpassen is een betere optie dan verhuizen': dat was de verrassende conclusie tijdens de informatiebijeenkomst van het burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven over toekomstbestendig wonen afgelopen zaterdag in café de Gouwe.

Niet omdat senioren niet zouden willen verhuizen, maar vanwege het ontbreken van voldoende geschikte appartementen in Oegstgeest.

Appartementen in de sociale huursector zijn vanwege nieuwe wetgeving alleen nog toegankelijk voor senioren met lage inkomens, aldus Peter Hoogvliet van woningcorporatie MeerWonen. Die beheert zo'n 600 rollator of rolstoeltoegankelijke appartementen in Oegstgeest. Vergeleken met het landelijke gemiddelde heeft Oegstgeest de helft minder sociale huurwoningen. Vanwege de schaarste is de gemiddelde wachttijd inmiddels al opgelopen tot ruim zes jaar.

Maar ook toekomstbestendige appartementen in de private huur of koop zijn in Oegstgeest nauwelijks te vinden, zo stelde Wim Kronenburg van Proper Makelaardij. De schaarse nieuwe initiatieven zijn zwaar overtekend. Het aanpassen van de eigen woning is dan een goed alternatief. Bijvoorbeeld het ombouwen van een garage tot slaapkamer op de begane grond of het inbouwen van een traplift. Het aanpassen van de eigen woning heeft verder als voordeel dat het sociale network in de eigen buurt behouden blijft.

Het burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest organiseert op 8 april in café de Gouwe opnieuw een informatiebijeenkomst, die dan zal gaan over het uitbreiden van je sociale netwerk in de buurt. Het burgerinitiatief wil daarvoor wijkcirkels opzetten en zoekt daarvoor nog wijkambassadeurs. Belangstellenden kunnen een email sturen aan info@langerzelfstandiglevenoegstgeest.nl.


Gemeentebestuur geeft voorbeeld

training n Wethouders en raadsleden van de gemeente Oegst­geest en van gemeente Teylingen zijn op 31 januari getraind door medewerkers van de Regionale Ambulancevoorziening Hollands Midden in het reanimeren en gebruiken van een AED. Enkelen van hen hebben zich direct opgegeven als burgerhulpverlener. De ambulancedienst vindt dat ze hiermee een mooi signaal afgeven.

'Helpt u ons de eerste zes minuten?' Met deze slogan wil de ambulancedienst burgers oproepen om zich aan te melden als burgerhulpverlener. De eerste zes minuten kan het verschil worden gemaakt. Natuurlijk doet de ambulance zijn best om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn om de reanimatie te starten, maar in de praktijk kan ongeveer twintig procent van de ambulances in de eerste minuten op de plaats van het incident zijn. Omdat de overlevingskansen sterk afhangen van het moment waarop gestart wordt met de reanimatie, kan hulp van de burger van levensbelang zijn.
Op 31 maart is de regionale ambulancevoorziening Hollands Midden gestart met het alarmeren van burgerhulpverleners. De campagne om burgers op te roepen is in volle gang en inmiddels hebben zich al meer dan 4800 vrijwilligers zich aangemeld via de website www.ravhm.nl van de ambulancedienst. Gestreefd wordt naar minimaal één procent van de inwoners van Hollands Midden, wat neerkomt op ongeveer 8000 inwoners. Dit aantal is nodig om een dekkend netwerk van hulpverleners te krijgen. Joost Bernsen, leidt het project namens de RAV: "Het is een fantastisch signaal dat de gemeenten afgeven door zelf een AED-training te volgen. Ik hoop dat veel burgers dit voorbeeld ter harte nemen en zich snel inschrijven voor een training en als burgerhulpverlener." Via de hartstichting is hierover informatie te vinden. Bovendien komen de meeste zorgverzekeraars tegemoet in de kosten van een training.
In de komende maanden wordt door de RAV, in samenwerking met Hartveilig Wonen en de gemeenten gekeken naar de actuele situatie per gemeente en gezocht naar oplossingen om zoveel mogelijk burgers te bewegen zich aan te melden.
Het aan de buitengevel plaatsen en beschikbaar stellen van AED's is ook een belangrijk doel. In de regio zijn al meer dan duizend AED's, maar de uitdaging is om voldoende AED's 7 x 24 uur bereikbaar en inzetbaar te maken. "Wat zou het mooi zijn als bedrijven en winkeliersverenigingen de koppen bij elkaar steken en gezamenlijk kiezen voor één AED aan de buitengevel die tevens 7 x 24 uur beschikbaar is voor de burgerhulpverleners," aldus Bernsen.

De colleges van Oegstgeest en Teylingen ontvangen hun certificaat. | Foto PR