Het blijft een feestje om de eerste spinazie of de eerste aardbeien te plukken en te proeven, lekkerder dan uit welke winkel dan ook. | Foto: Wim de Winter
Het blijft een feestje om de eerste spinazie of de eerste aardbeien te plukken en te proeven, lekkerder dan uit welke winkel dan ook. | Foto: Wim de Winter Foto: Wim de Winter

Tuinen vrij bij Oegstgeester Volkstuin Vereniging

tuinieren n "Al sinds 1982 heb ik een tuintje bij de volkstuinvereniging. In al die tijd hoefden er maar twee keer in de Oegstgeester stukjes geplaatst te worden omdat we nog tuinen vrij hadden. Dit jaar dus weer," zei Roos Los-den Hartogh van de Oegst­geester Volkstuin Vereniging.

Een volkstuin is 150 vierkante meters en vraagt best veel tijd. "Zelf ben ik een mooi weer tuinder en in de winter kom ik dus erg weinig. Maar ik ben dol op aardbeien, frambozen, bessen en tomaten. Die kweek je makkelijk en in overvloed op zo'n stukje grond, veel meer dan je ooit zou kopen en hartstikke verantwoord, zonder bestrijdingsmiddelen of overdadige bemesting. Natuurlijk kun je ook aardappelen en boontjes kweken of paksoi en asperges of een overvloed aan bloemen. Het kan allemaal eigenlijk heel gemakkelijk." Wie begint met een volkstuin is wel even wat tijd kwijt. "Er moet gespit worden en regelmatig schoongemaakt met de hand of de schoffel, als het droog is moet er water worden gegeven, maar ga je met vakantie dan kun je altijd je buren vragen een oogje in het zeil te houden, dat gaat over en weer."

Wie geïnteresseerd is in een tuin, kan komen kijken op het complex. Informatie kan ook opgevraagd worden bij secretaris (secretaris@ovv-volkstuin.nl), of kijk op de website www.ovv-volkstuin.nl.

"Het is een gezellige vereniging, waar mensen elkaar graag helpen en van advies voorzien en zaaigoed en planten uitwisselen, af en toe een feestje vieren of gezamenlijk een klus op het terrein aanpakken. Ons verenigingshuis is zelfs door een aantal leden zelfstandig gebouwd."