Prentbriefkaart van de Terweeweg uit de collectie van de Vereniging Oud Oegstgeest. Vanuit de Geversstraat kijkt men (in ongeveer 1925) op De Beukenhof. Verderop staan de huisjes van Rubenkamp, De Kaap.
Prentbriefkaart van de Terweeweg uit de collectie van de Vereniging Oud Oegstgeest. Vanuit de Geversstraat kijkt men (in ongeveer 1925) op De Beukenhof. Verderop staan de huisjes van Rubenkamp, De Kaap. Foto: Willemien Timmers

Vijfhonderd jaar Beukenhof: 1517-2017

genieten n 2017 is een historisch jaar voor Villa Beukenhof. De prachtige herberg bestaat dit jaar maar liefst vijfhonderd jaar, en dat moet gevierd worden. "Zo'n bijzonder jaar is veel te mooi om voorbij te laten gaan," aldus general manager ­Erwin Rozendal.

Door Willemien Timmers

In oude documenten is te vinden dat in 1355 er voor het eerst over een herberg in Oegstgeest gesproken wordt. 'De Voskuyl' heette deze toen, genoemd naar een kuil in de buurt waar men vossen ving. In 1517 werd deze herberg verwoest en herbouwd en is het een plaats waar onder andere hagenpreken gehouden worden.


In 1926 wordt de herberg nieuw leven ingeblazen door twee jonge ondernemers: tuinman van der Putten en timmerman Brik. Zij zien dat 'De Beukenhof', zoals zij het witte huisje noemen, op een ideale plaats staat tussen strand (Noordwijk en Katwijk) en het historische Leiden. Ze besluiten een theeschenkerij te beginnen. Tuinman van de Putten, die in Engeland is geweest voor ideeën, maakt een prachtig ontwerp voor de thee- en wandeltuin, met de eeuwenoude beuk als middelpunt. Brik verbouwt het kleine huis tot theeschenkerij. Samen beginnen ze met de verkoop van planten en het schenken van thee aan adellijke families op weg naar stad of zee.

Van Putten maakte een prachtig ontwerp voor de tuin met de oude beuk als middelpunt

Na de oorlog, in 1948, krijgt restaurant De Beukenhof zijn huidige uiterlijk en gaat door het leven als restaurant De Beukenhof. Het is sindsdien een begrip geworden.
Na diverse uitbaters gehad te hebben komt op 1 juni 1996 Erwin Rozendal aan het roer te staan. Hij realiseert in 2001 negen luxe hotelsuites. Hiermee is een nieuw tijdperk aangebroken en een belangrijk hoofdstuk toegevoegd aan de rijke historie van het restaurant.
Villa Beukenhof, zoals het hotel-restaurant na het faillissement in 2014 en de heropening in 2016, is gaan heten, ademt nog steeds de sfeer van alle voorafgaande eeuwen; zowel binnen als buiten.
Veel beroemdheden wisten de weg naar de Beukenhof te vinden voor naar een avond culinair genieten waaronder Prins Bernhard, Prinses Beatrix, Maria Callas, Liz Taylor, Montgomery, Churchill en Freddy Heineken.

beuk

De grote beuk in het midden van de tuin, de Fagus Sylvatica, is, volgens de Gids voor de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur, meer dan driehonderd jaar oud (www.monumentaltrees.com). De monumentale boom had in 2013 een stamomtrek van maar liefst 4,39 meter en in 2014 een hoogte van 15,60 meter.

bijzondere happenings

Erwin Rozendal heeft duidelijk zin in dit jubileumjaar. "We gaan mooie dingen doen, want deze unieke gelegenheid laten we natuurlijk niet zomaar voorbij gaan."
Elke maand van dit jaar zal er een bijzondere happening zijn. "We hebben tien top-chefs bereid gevonden om te komen koken. Komende zondagmiddag, 29 januari opent tv-kok en Villa-vriend Herman den Blijker als eerste 'Menu's uit de Oude Doos'. Ook zal hij ons jubileumlogo onthullen. Reserveren is nog mogelijk. Het aperitief is vanaf 13.00 uur en de lunch vanaf 14.00 uur. Wij bieden de gasten dan een vijfgangen all-in arrangement aan voor € 99,00 per persoon of € 500,00 voor zes gasten."
De andere Villa Beukenhof 500 lunch-data zijn: Zondag 26 maart, zondag 14 mei, zondag 2 juli, zondag 27 augustus en zondag 24 september. Bijzondere diners zullen er zijn op vrijdag 17 februari, vrijdag 14 april en vrijdag 27 oktober.
"Daarnaast organiseren we twee spetterende gala's: een Middeleeuws Gala op zaterdag 24 juni en een Grand Gala op zaterdag 25 november," vertelt Rozendal enthousiast. "Bovendien maken wij een prachtige, historische fotowand, met daarop allerlei menu's, prenten en plaatjes uit de voorbije eeuwen."
Reserveren voor een 500-diner, een 500-lunch of voor een 'regulier' vijfgangen diner van de Chef (inclusief een glas Bubbels voor € 50,00 per persoon) kan via (071) 720 09 09 of www.villa-beukenhof.nl. Ook kan in januari en februari '500 jaar slapen' beleefd worden voor 150 euro per suite inclusief ontbijt.

De oude beuk staat al minstens drie eeuwen middenin de tuin. | Foto Petra Bosman