Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Fietsen voor Vluchtelingen

geven n Toen begin vorig jaar het COA minderjarige asielzoekers/statushouders in de gebouwen naast jeugdgevangenis Teylingereind onderbracht, hadden deze jongeren behoefte aan diverse zaken. Een van de eerste dingen die geregeld most worden was een fiets.

Een oproep van Jaap van den Broek om niet meer gebruikte fietsen bij hem in te leveren, leverde zoveel reacties op dat zijn tuin binnen een paar weken letterlijk vol stond. Hij en enkele andere leden van het Repair Café konden gelijk aan de slag en er stonden bij aankomst van de tieners genoeg fietsen klaar om iedereen direct in het zadel te helpen. Maar er waren nog méér fietsen.
Vluchtelingen, die een week door de gemeente Oegstgeest in noodopvang waren ondergebracht in Sporthal de Cuyl, verbleven daarna aan de Wassenaarseweg en hadden ook behoefte aan fietsen.
De toestroom van vluchtelingen dreigde aan te houden en er werden stappen ondernomen om ook in de leegstaande gebouwen van Rivierduinen asielzoekers onder te brengen. Daar was ruimte om een fietsenwerkplaats in te richten zodat de tijdelijke bewoners zelf zouden kunnen (leren) sleutelen aan hun fiets. Met Bike Totaal Fietsen werd afgesproken dat voor deze actie korting op onderdelen wordt gegeven en daar is inmiddels ruim gebruik van gemaakt. Het Lokaal Fonds Oegstgeest heeft een bijdrage toegezegd, waarmee onder meer nieuwe onderdelen worden gekocht.

Voor de fietsen, die Jaap van den Broek inmiddels beschikbaar had, vond hij een stalling bij de firma Van der Luyt, die gratis een box beschikbaar stelde. Maar daar pasten ze lang niet allemaal in.
Ondertussen was er ook in Leiderdorp een noodopvang gerealiseerd in een voormalig schoolcomplex. Een enthousiaste COA medewerker daar zette het plan van Jaap direct om in een fietsenwerkplaats waar technisch vaardige vluchtelingen gelijk aan de slag gingen. Noodopvang Leiderdorp beschikte ook over een paar oude leslokalen, waar fietsen konden worden opgeslagen en Jaaps voorraad verhuisde grotendeels naar Leiderdorp.

De jongelui in Teylingereind werden door het COA overgeplaatst en de meeste fietsen kwamen voor anderen ter beschikking. Vluchtelingenwerk Oegstgeest en Leiderdorp hadden ondertussen Jaaps initiatief ontdekt. Elke gemeente is verplicht een aantal statushouders te huisvesten en Vluchtelingenwerk zorgt daarbij voor begeleiding. Zo hebben inmiddels niet alleen in Oegstgeest vluchtelingen een fiets van de Oegstgeester bevolking gekregen maar ook in Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude en zijn er zelfs een flink aantal naar het nieuwe AZC Beverwaard in Rotterdam gegaan. Daar heeft de enthousiaste COA medewerker inmiddels ook een fietswerkplaats opgezet.
In dit nieuwe jaar staan de gemeentes opnieuw voor de opdracht statushouders te huisvesten. Jaap heeft de eerste fiets al weer geleverd. Liefst zou hij ergens een werkplaatsje opzetten om, zoals hij dat al eerder deed met de Teylingereind bewoners, samen met de vluchtelingen aan fietsen te werken.
Helaas gaat de opslag in Leiderdorp per 1 maart sluiten en kunnen de fietsen daar niet opgeslagen blijven. Jaap van den Broek is dus dringend op zoek naar ruimte - liefst in Oegstgeest- waar hij fietsen kan opslaan en repareren.
Wie (tijdelijke) ruimte heeft, kan dat hem laten weten via 0653744954.