Nienke ­Ledegang en Job de Kruiff aan het werk in hun unieke, tijdelijke kantoor. | Foto Willemien Timmers
Nienke ­Ledegang en Job de Kruiff aan het werk in hun unieke, tijdelijke kantoor. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Van 'aan de keukentafel' naar werken in een eeuwenoud kasteel

Ondernemen n Sommige kansen moet je grijpen als ze voorbijkomen. Dat dachten Job de Kruiff en zijn vrouw Nienke ­Ledegang ook, toen zij een gelegenheid tot het huren van wel heel bijzondere kantoorruimte voorbij zagen komen. Sinds enkele weken houden zij met hun bedrijf FC Tekst kantoor in kasteel Endegeest.

Door Willemien Timmers

Het kasteel, tot voor kort het hoofdkantoor van GGZ Rivierduinen, gaat in de verkoop. Om te voorkomen dat het complex leeg komt te staan, met alle risico's van dien, verhuurt VoorkomLeegstand namens eigenaar gemeente Leiden, dit markante kasteel en de bijbehorende oranjerie anti-kraak aan acht ondernemers.
Baue Weemaes van dit Rotterdamse bedrijf, kan niet zeggen hoe lang dit bijzonder pand op deze manier verhuurd zal gaan worden. "Wij zorgen er enkel voor dat de eigenaar, de gemeente Leiden, door de verhuur van het kasteel aan fatsoenlijke bedrijfjes, beschermd is tegen de risico's van leegstand."

Al langer bestond bij ondernemers Job en Nienke de wens om werk en privé meer te scheiden. "Ik werk alleen op dinsdag bij een klant, de rest van de dagen werk ik van huis uit. Dan loopt alles vaak door elkaar: werk, hobby's, vrijwilligerswerk en huishouden. Nu we de kans krijgen om voor een paar honderd euro per maand uit te vinden of we inderdaad efficiënter werken als we een eigen kantoor weg van huis hebben, grijpen we die aan," vertelt de tekstschrijver die in Leiden woont, maar opgroeide in de Oegstgeester Julianalaan.
"Eigenlijk was ik wat sceptisch over kantoorruimte buiten de deur," vult Nienke, die ook journalist en tekstschrijver is, hem aan. "Maar dat toen ik eenmaal door de poorten van het kasteel liep, was ik verkocht. We hebben besloten dat als we nu naar ons kantoor gaan, er ook echt een knop om gaat. Vooralsnog hebben we hier al behoorlijk goed kunnen werken." Naast haar halve baan als hoofdredacteur van diverse bladen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, verzorgt zij binnen FC Tekst samen met Job onder andere de eindredactie van het alumnimagazine Leidraad van de Universiteit Leiden.
"Waanzinnig om hier te mogen werken," benadrukt Job nogmaals terwijl hij uit het raam naar buiten kijkt. "Wie kan dat nou zeggen, dat hij werkt op een plek waar ook de Franse filosoof René Descartes ooit rondliep?"
Op de trap komen we Marjolein van Duijl tegen, die als psychiater gespecialiseerd in de transculturele psychiatrie al heel wat bijzondere werkplekken in binnen- en buitenland gehad heeft. "In dit kasteel vond ik de werkruimte die ik zocht. Prettig, representatief en met de gelegenheid om collega's en relaties te ontvangen. Naast mijn deeltijdbaan als directeur van Forensisch Psychiatrisch Centrum Veldzicht in Balkburg, is dit een heerlijke plek om te zijn."
Het kasteel en de gebouwen er omheen hebben nu nog een maatschappelijke bestemming, maar de gemeente Oegstgeest wil dat veranderen in 'kantoor'. Als de gemeenteraad dat goedkeurt, kan de verkoop daadwerkelijk beginnen. Als er zich een koper meldt voor kasteel Endegeest, moeten huurders binnen vier weken het pand verlaten, maar dat nemen zij voor lief. "Zo'n kans als deze krijg je nooit meer."


Paden Hofbrouckerpark in slechte staat

Asfalt n Dagelijks maakt een mevrouw van 97 jaar oud een wandelingetje in het Hofbrouckerpark. "Op sommige plaatsen is het asfalt in slechte staat en dat is best moeilijk lopen met de rollator".

Door Wil van Elk

Mevrouw heeft geprobeerd de slechte plekken te melden bij de gemeentewerken, maar kwam telefonisch niet in gesprek. "Maar ik zou het wel heel erg fijn vinden als ze iets kunnen doen aan die slechte plekken."

Op een bankje zit een oudere heer die vraagt: "Weet u hoe die zwemvogels heten? O, ja, meerkoeten!". Op de vraag hoe hij de staat van de wandelpaden vindt, antwoordt hij berustend: "Valt wel mee hoor", blijkbaar kan hij nog aardig uit de voeten.

Navraag bij de gemeente leert dat er hard aan wordt gewerkt: "Binnenkort komt er een bestek over de asfaltpaden voor meerdere parken in Oegstgeest. In het derde kwartaal start de gemeente met het opknappen van de asfaltpaden in de parken. Voor nu worden er, met het oog op alle op stapel staande werkzaamheden in het derde kwartaal van dit jaar, geen reparaties op die locatie uitgevoerd".

Wandelen met rollator in het Hofbrouckerpark is best lastig. | Foto: Wil van Elk