De Oegstgeester Kringloop is opgebouwd en draaiende gehouden door enthousiaste vrijwilligers. | Foto Wil van Elk
De Oegstgeester Kringloop is opgebouwd en draaiende gehouden door enthousiaste vrijwilligers. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Kringloop SOEK zoekt nieuw onderkomen per januari 2018

Ruimte n Een nieuw pand, dat is wat de Stichting Oegstgeester Kringloop (SOEK) nodig heeft om te kunnen voortbestaan. Nu de gemeente het om-niet-contract van het CARP-gebouw per 1 januari 2018 stopt, zoeken de vrijwilligers een nieuw onderkomen.

Door: Wil van Elk

Hoewel het vooraf duidelijk was afgesproken om in twee jaar tijd in het Carp-gebouw te bewijzen dat een kringloopwinkel levensvatbaar is, en dat is in een jaar tijd uitstekend gelukt, hoopten de vrijwilligers op mogelijke voortzetting. Die hoop is nu vervlogen omdat de gemeente het gebouw heeft bestemd voor Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) dat eind 2017 het onderkomen aan de Lijtweg moet verlaten. Marente, de vorige eigenaar, heeft het gebouw verkocht aan een projectontwikkelaar.

Terug naar het begin, toen de vrijwilligers steeds de goederen uit de opslag moesten halen en brengen om te kunnen verkopen, is geen optie. De hoeveelheid goederen is dermate groot, dat voorzitter Rob Bergers spreekt over een ruimte van vier- à vijfhonderd vierkante meter voor de verkoopruimte. Secretaris Paul van der Luit: "Ik vertrouw erop dat het goedkomt, maar dan wel op korte termijn graag!". Hij onderstreept de negen maanden, waarover Rob Bergers sprak, voor het vinden van een onderkomen. "Op 1 oktober moeten we beslissen om te stoppen met de SOEK als we geen passende ruimte hebben gevonden."

"Het is een gezamenlijk probleem", vertelt Paul van der Luit. "De kringloop is een van de doelstelling van Duurzaam Oegstgeest. Hergebruik van goederen is wat de SOEK succesvol tot uitvoering brengt. Het is zelfs zo dat we eind vorig jaar om meer ruimte vroegen, en dat ook kregen van de gemeente. We hebben toen ook gevraagd of we het Carp-gebouw langer mochten gebruiken en er huur voor willen betalen, zelfs al eerder dan het contract van twee jaar. Het gebouw is echter al vergeven en hoewel we daar begrip voor hebben, is het voor ons teleurstellend." Het gebeuren veroorzaakt onrust bij de vrijwilligers. Paul: "Daarom moet er snel een oplossing komen."