Alle winnaars uit Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest. | Foto PR
Alle winnaars uit Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest. | Foto PR Foto: Willemien Timmers

Rabobank helpt wensen uitkomen

uitdelen n Dinsdagavond 17 januari vond in het Leids Volkshuis in Leiden de feestelijke uitreiking van de cheques plaats. Ruim 50 organisaties dienden vorig jaar een verzoek in bij het Rabobank Wensenfonds om een financiële bijdrage voor hun wens. Een jury van ledenraadsleden van Rabobank Leiden-Katwijk beoordeelde de aanvragen en nomineerde 25 wensen. Hierna stemden de leden van de bank op hun favoriete wensen.

Zoals Ariënne Kooter, commercieel directeur van Rabobank Leiden-Katwijk, deze avond nog eens toelichtte, wil de bank met het verstrekken van de donaties (uit een deel van de nettowinst van de bank) verbindingen tot stand brengen in de omgeving van haar klanten. Dit heeft als doel het versterken van de lokale samenleving. "Rabobank heeft een coöperatief hart," liet ze weten. Tijdens de feestelijke avond werden ook de donaties uit het Fonds Buitenlandse Projecten bekend gemaakt. In totaal was circa honderdduizend euro beschikbaar.
Belangrijk in de beoordeling is dat de initiatiefnemers ook zelf de handen uit de mouwen steken.

Bestrijden kanker

Het hoogste bedrag uit het Fonds Buitenlandse Projecten stond op de cheque voor de Female Cancer Foundation. "Wauw, wat een prachtig bedrag deze donatie", zo reageerde programmamanager Carlien Marree enthousiast. "Concreet kunnen we hiermee 900 vrouwen screenen op baarmoederhalskanker in ons See and Treat Project op het Indonesische eiland Lombok. Deze bijdrage maakt onze begroting sluitend." Artsen Verloskunde van het LUMC zijn nauw aan dit project verbonden.


Eigen springkussen

Korfbalvereniging Fiks uit Oegstgeest hoeft binnenkort geen springkussen voor de jeugdleden meer te huren. Tijdens de jaarlijkse Giga Kangoeroe Dag voor de jongste jeugdleden kunnen de kinderen springen op een eigen springkussen. "Iedere keer huren is best kostbaar. Het is fijn dat we nu een eigen springkussen kunnen aanschaffen dankzij de bijdrage van 1000 euro uit het Wensenfonds," aldus Maaike van der Kraan.

Een overzicht van alle donaties is terug te vinden op www.rabobank.nl/leidenkatwijk.

Inspiratiesessie

Om alle vrijwilligersverenigingen te stimuleren en ook de niet-winnaars extra bagage mee te geven was er tijdens de feestelijke avond een inspirerende presentatie door Rob de Jong van het Nederlands Expertise Centrum Projecten. De vele praktijkvoorbeelden die hij aanhaalde, vormden een feest van herkenning. De Jong hield zijn publiek een spiegel voor, maar gaf vooral ook veel tips mee. Zoals het belang van netwerken en zoeken naar verbindingen met andere verenigingen. "Als ruitervereniging kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de kennis en ervaring bij een judovereniging als het gaat om het aanleren van valtechnieken en balans houden." Maar ook als bestuur eens creatief brainstormen over ideeën en oplossingen, en waardering tonen.