Het zware bouwverkeer gaat, vanaf de aanvang van de bouw begin januari, hier linksaf naar de bouwplaats, en niet rechts de wijk door. | Foto Willemien Timmers
Het zware bouwverkeer gaat, vanaf de aanvang van de bouw begin januari, hier linksaf naar de bouwplaats, en niet rechts de wijk door. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Bouwweg blijft hoofdpijndossier

politiek n Afgelopen donderdag werd er in het gemeentehuis opnieuw uitgebreid gesproken over de aangelegde 'bouwweg Poelgeest'. Deze weg is nodig om materialen af en aan te rijden voor de bouw van 'De kasteeltorens'; het laatste project in Poelgeest.

Door Willemien Timmers

Onomstreden is de weg niet, omdat de weg op ongeveer dezelfde plek ligt als de oude bouwweg, die jarenlang werd gebruikt tijdens de bouw van onder andere de Clusiushof. Bewoners van het hoekhuis aan de Hugo de Vrieslaan grenzend aan deze weg (die niet op de kaart stond en bij het betrekken van hun huis verdwenen zou zijn) sloten vanwege de overlast een convenant met de gemeente dat de weg dicht zou gaan op 1 januari 2014. Er werd hen verzekerd dat er daarna geen bouwverkeer meer langs hun huis zou rijden. Dit gebeurde met de nieuwe bouwweg, per 1 januari 2017, evenwel toch weer, zij het dat de weg een nieuw traject over de jachthaven volgt, en niet op tachtig centimeter, maar op tien meter van de gevel van het huis ligt. Meerdere bewoners hebben daarom een rechtszaak tegen de gemeente aangespannen, waarvan vrijdag 13 januari de zitting was. De uitspraak van de rechter is op 27 januari.

Ondanks de opluchting van veel wijkbewoners dat het zware verkeer niet allemaal door de wijk hoeft, toch nog een hoofdpijndossier voor wethouder Wendelien Tönjann.

In de commissie Ruimte zette projectleider Alexander de Vries de geschiedenis van het laatste bouwproject uitgebreid uiteen. In 2002 werd met Bouwbedrijf Jos Jansen al de overeenkomst gesloten voor de zogenaamde 'Heemlandterrassen'. Toen deze in 2009 failliet ging, werd het contract overgesloten met Hoornveste BV, die echter door de crisis lang wachtte met bouwen. Vijf appartementengebouwen moeten er komen, waarvan er twee nu daadwerkelijk gebouwd worden. Over de andere drie wordt met een belegger gesproken, maar er is nog geen zicht op wanneer de torens daadwerkelijk gebouwd gaan worden.
De Vries zette uiteen dat er drie routes bekeken waren om het bouwverkeer naar de bouwplaats leiden: de oude bouwweg, het verkeer de wijk door laten rijden en de 'tennisbaanvariant' langs het Trekvaartplein. De laatste optie viel af omdat het zware verkeer niet onder het treinviaduct door kan. "Door de wijk was nèt aan haalbaar, al zou daar heel wat straatmeubilair en groen voor gesloopt moeten worden. Evenwel moet de grote kraan aan de jachthavenkant van het bouwproject gepositioneerd worden. Daar kwam bij dat duidelijk werd dat alleen de eerste twee torens, vanwege de doorgetrokken parkeergarage, op die manier gebouwd zouden kunnen worden. Voor de andere drie zou dan toch een andere bouwweg nodig zijn. Omdat het heropenen van de oude bouwweg voor de hoekhuisbewoners van de Hugo de Vrieslaan niet bespreekbaar was, hebben we een nieuw stuk bouwweg over het terrein van jachthaven Poelgeest aangelegd. Hiermee is volgens ons de eerdere mediation-overeenkomst niet geschonden."

"Als op 1 januari 2014 eigenlijk al duidelijk was dat bouwverkeer op geen andere manier door de wijk kon, waarom is daar niet eerder op geanticipeerd?" vroeg Eelke van den Ouweelen van Lokaal zich af. "Dan had je nu alle commotie niet gehad. Als de rechter de weg dichtgooit hebben we een groot probleem." "Vervoer van en naar de bouwplaats was en is voor rekening en risico van de bouwer," antwoordde wethouder Wendelien Tönjann. "Als wij al initiatief hadden genomen waren we onze onderhandelingspositie kwijt."
De door D66 geuite zorgen over wellicht het gebrek aan dialoog met de hoekhuisbewoners deelde de wethouder niet. "De projectleider, de burgemeester en ikzelf hebben langdurige gesprekken gevoerd. Helaas heeft dat niet tot een oplossing kunnen leiden."
Van den Ouweelen nam het voor deze bewoners op: "Je zou maar de bewoners van het hoekhuis zijn, en ineens het afvalputje van de wijk worden. Ze hebben in het verleden steeds meegewerkt, en nu blijkt de toezegging van de gemeente ineens niets meer waard. In dit langstlopende nieuwbouwproject van Nederland komt er zomaar even tien jaar bij."
Van Tongeren (Progressief Oegstgeest) stond stil bij de door de jaren heen ontstane vechtrelaties met bewoners en bouwer. "Ik hoop dat dit alles tot financiële problemen beperkt blijft.
De wethouder benadrukte dat deze oplossing, het iets verleggen van de oude bouwweg 'het meest optimale was wat er mogelijk was'. "Er zijn altijd mensen met meer nadeel."

De coalitie was tijdens de bespreking van dit agendapunt overigens opvallend stil. Enkel de VVD wees erop dat het opnieuw aanleggen van de bouwweg 'een mooie oplossing is voor duizend huishoudens'. "Dat weegt op tegen een enkel individueel belang."