Kwaliteitskoffie van Café d’Origen. | Foto Hans Twilt
Kwaliteitskoffie van Café d’Origen. | Foto Hans Twilt Foto: Willemien Timmers

Wereldwinkelkoffie: Goede koffie

fairtrade n Variërend op een bekende spreuk kunnen we zeggen: 'Koffie moet zijn als een man: goed, sterk, en warm'. En daar hebben we in deze koude donkere maand behoefte aan. Maar wat is 'goed' als het om koffie gaat?

Wereldwijd verbouwen 600.000 boeren fairtrade koffie. Zij zijn georganiseerd in 412 fairtrade koffiecoöperaties. In de Wereldwinkel vindt men acht verschillende koffieverpakkingen van Café d'Origen. Café d'Origen werkt samen met coöperaties in o.a. Ethiopië, Guatemala, Bolivia en Nicaragua. Van deze coöperaties werken er drie – een in Ethiopië, een in Honduras en een in Peru – biologisch. Samen hebben deze drie 31.600 leden: kleine koffieboeren, vaak families, die in bosrijke gebieden wonen en op duurzame wijze de bonen telen. Ze leveren hoge kwaliteit biologisch geteelde koffiebonen.

Het extra fairtrade-geld wordt gebruikt om de leefomstandigheden van de lokale gemeenschappen te verbeteren: er worden scholen opgezet en onderhouden, door noodweer weggevaagde bruggen werden hersteld, en boeren die op biologische teelt willen overstappen krijgen ondersteuning.