Dominique Roest zoekt afspeelpunt. Achter haar voormalig Fiksspeler Henk v.d. Gugten. | Foto: Feman Foto: Feman

Fiks pakt regie in tweede helft en wint derby tegen Sporting Trigon

korfbal n Tegen alle verwachting in heeft Fiks een opzienbarende zege behaald op 's Leidens beste korfbalvereniging Sporting Trigon, de club die in het verleden meerdere seizoenen op het hoogste landelijke niveau speelde.

Door Wim van Tuijl

Sporting Trigon komt in de veldcompetitie uit in de hoofdklasse en won daarin zelfs van DSC die in de zaal korfballeague speelt en dus tegen PKC en TOP Sassenheim die afgelopen zaterdag de Europacup veroverde. Fiks is binnen een decennium opgeklommen van de derde naar de overgangsklasse, waarin nu ook Sporting Trigon in de zaalcompetitie bivakkeert. Werd de thuiswedstrijd nog met 20-23 verloren, afgelopen zaterdag stuntte de formatie van Rick Nell en Nico van Welzen door met exact dezelfde cijfers in de Vijfmeihal te winnen.
Voormalig Fiksspeler Henk van der Gugten zou binnen acht seconden de score openen en na de gelijkmaker van Jan Anholts liep de thuisclub uit naar 3-1. Fiks had doeltreffende antwoorden en scoorde zes keer op rij, onder meer door juist genoemde speler die, evenals Roy Vreeken, er zes zou maken. Ook Kevin Vreeken (4), Domenique Roest (3), Lianne Anholts (2), Ilse Hazekamp en Dominic van Welzen droegen scorend hun steentje bij, terwijl Dionne Blangé een nuttige rol onder de korf vervulde door een hoog percentage rebound. "Bij 3-1 en nadat we terugkwamen en uitliepen naar 11-7 hadden we de ontmoeting naar onze hand kunnen en moeten zetten", analyseerde een teleurgestelde trainer van Trigon, Maarten van Vliet. "Fiks kreeg de gelegenheid om terug te slaan en met prima beweeglijk en energiek korfbal de ontmoeting te kantelen. Kortom; Fiks heeft verdiend gewonnen", erkende Maarten ruiterlijk. Na 10-7 vocht Fiks zich uitstekend terug in de wedstrijd. De stand kwam in evenwicht en bij rust had Fiks een minieme 13-14 voorsprong afgedwongen. Een opgetogen Rick Nell, trainer van Fiks: "Mijn team had de opdrachten vooraf goed meegenomen: niet bezig zijn met de arbitrage of het publiek, maar volle concentratie op de wedstrijd. Krijgen we in de eerste helft nog enkele domme doelpunten tegen, na rust zetten we de ontmoeting naar onze hand. We geloofden in ons eigen kunnen en die lijn was de laatste weken al te zien", sprak hij vol trots. In de tweede helft liep Fiks gestaag uit en vergrootte de marge geleidelijk naar 15-19. Om nog een kanteling in de wedstrijd te brengen, zette Maarten van Vliet onder andere de geroutineerde schutter Ferry Janssen in. Talloze schoten van hem en de andere spelers volgden. Het was een wanhoopsoffensief, want het schot was krampachtig en geforceerd. De ballen verdwenen vaak tegen of ruim over de korf. Wel moest Fiks volle concentratie houden omdat de voorsprong acht minuten voor tijd decimeerde tot drie punten. Op de juiste momenten zette Fiks aan en één minuut voor tijd was het 18-23 en begon de euforie gestalte te krijgen. Trigon kwam daardoor nog terug tot 20-23. Na het slotsignaal feestvreugde bij de Oegstgeester formatie in de bomvolle Vijfmeihal.

Paul Anholts wint met TOP Europa Cup

korfbal n Paul Anholts, de Oegstgeester Sportman van 2015, heeft dit weekend met zijn club TOP de Europa Cup voor landskampioenen gewonnen. In de finale werd het Belgische Boeckenberg met 37-27 verslagen.

In een uitverkochte sporthal de Korf in Sassenheim ging TOP heel sterk van start en nam via 3-0 en 5-1 de voorsprong. Vanaf dat moment kwam Boeckenberg beter in de wedstrijd en kroop langzaam dichterbij. TOP had in die fase vooral in het tweede aanvalsvak moeite om tot scoren te komen. Zij zagen Boeckenberg kans om bij 6-6 langszij te komen. De score ging vervolgens gelijk op tot 8-8, maar TOP bleef wel het initiatief houden. Bij 10-9 ging ook het tweede aanvalsvak zich nadrukkelijk met de score bemoeien en dat betekende de ommekeer in de wedstrijd.
Voor rust sloeg TOP al een gaatje van vier doelpunten (17-13) en vijf minuten na rust was de voorsprong al uitgebouwd naar 22-13. Daarmee was de wedstrijd gespeeld. Boeckenberg was niet in staat om het TOP nog moeilijk te maken. Het kwam pas in de 7e minuut tot scoren om vervolgens alleen nog voornamelijk uit strafworpen de doelpunten te maken. Met mooie aanvallen en even zo mooie doelpunten liep TOP uit naar een hele ruime overwinning.
Het is voor Anholts (25), oud-speler van Fiks, de tweede keer dat hij de Europacup wint. Eerder won hij met ook al de titel in Antwerpen in 2015. Daarna raakte de inwoners van Oegstgeest ernstig geblesseerd. Na zijn revalidatie knokte hij zich dit seizoen weer in de basis bij de landskampioen. Het is voor TOP de derde Europacup. Eerder wonnen ze de Alfons Janssens Cup ook al in Warschau (2012).