Ruim veertig relaties waren aanwezig op de stakeholdersbijeenkomst van woningcorporatie MeerWonen. | Foto PR
Ruim veertig relaties waren aanwezig op de stakeholdersbijeenkomst van woningcorporatie MeerWonen. | Foto PR Foto: Willemien Timmers

MeerWonen: 'Hart op weg'

n 'Sociale woningbouw is en blijft nodig'

wonen n Op dinsdag 10 januari vond op het kantoor van MeerWonen een stakeholdersbijeenkomst plaats. Ruim veertig relaties waren aanwezig, waaronder leden van huurdersorganisatie HMW, bewonerscommissies, vertegenwoordigers van gemeente Kaag en Braassem en Oegstgeest en welzijnsorganisaties. Onderwerp van gesprek waren de vier belangrijkste thema's waar de corporatie zich de komende jaren op richt.

Directe aanleiding voor de bijeenkomst was het ondernemingsplan 'Hart op weg' voor de periode 2017-2020, dat in november is vastgesteld. De thema's betaalbaarheid en beschikbaarheid, lokale verankering, duurzaamheid en dienstverlening zijn daarin als speerpunten benoemd.
Het luchtig opgezette programma nodigde uit tot veel interactie. Als aftrap werd de nieuwe bedrijfsfilm getoond. In een kort vragenrondje werd vervolgens de kennis van de corporatie onder de aanwezigen getest. Daar bleek nog wat te winnen. Niemand wist bijvoorbeeld dat MeerWonen erin slaagt nagenoeg alle woningen (97%) sociaal te verhuren.
Doel van de themadiscussies die daarna volgden, was input op te halen voor de verdere uitwerking van het ondernemingsplan. MeerWonen wil daarmee zoveel mogelijk rekening houden met wat er speelt in haar werkgebied. Per thema vond een tafeldiscussie plaats, elk begeleid door een commissaris van de corporatie. Bij de presentatie van de ideeën bleek dat op vele terreinen, zoals wijkbeheer, ontwikkeling van woonconcepten, ondersteuning bij huurschulden en communicatie waardevolle bijdragen zijn aangeleverd. MeerWonen gaat na welke ideeën - en op welke wijze – verwerkt kunnen worden in het beleid en zal daarover contact onderhouden met de betrokkenen.

MeerWonen directeur Peter kijkt zeer positief terug op de stakeholdersbijeenkomst. "Mooi dat uit beide gemeenten waar wij woningen hebben, Oegstgeest en Kaag en Braassem veel mensen naar de bijeenkomst kwamen."
Over betaalbaarheid en dienstverlening bleken de aanwezigen goed te spreken. "Over het onderwerp duurzaamheid werd een veel breder gesprek gevoerd dan wij in eerste instantie voor ogen hadden. Daar ging het niet alleen over energie labels, maar ook over het duurzaam omgaan met elkaar." Op het gebied van lokale verankering is volgens Peter Hoogvliet nog veel te winnen. "Als woningcorporatie willen we dat onze huurders het idee hebben dat MeerWonen ook van hèn is. Daarom zoeken we naar mogelijkheden om bijvoorbeeld contacten tussen huurders te stimuleren en de wijk leefbaarder te maken. Ook hebben we ingevoerd dat al onze medewerkers eenmaal per jaar op bezoek gaan bij een huurder. Zo blijven we dicht bij onze klanten."

Missie

Bevlogen vertelt Hoogvliet over de missie die MeerWonen heeft. Primair wil hij zich richten op sociale huurwoningen; woningen die passend zijn voor de laagste inkomensgroep. "Slechts zeventien procent van de woningvoorraad in Oegstgeest is sociale woningbouw, dat is één van de laagste percentages van Nederland. Daarom doen wij er alles aan het gemeentebestuur ervan te overtuigen dat waar mogelijk dit soort woningen gebouwd moet worden."

'Slechts zeventien procent van de woningvoorraad in Oegstgeest is sociale woningbouw.'

Hoogvliet legt uit dat in Holland Rijnland-verband een aantal jaar geleden werd afgesproken dat per gemeente dertig procent van de woningbouwopgave sociaal zou worden gerealiseerd. "Dit percentage is in Oegstgeest gehaald, maar vooral omdat er veel sociale koopwoningen worden gerealiseerd. Deze koopwoningen zijn echter niet bereikbaar voor een grote groep mensen met een laag inkomen." Hoogvliet geeft daarnaast aan dat de gemeente maatregelen kan nemen die de doorstroom stimuleren. "Zo kan men bijvoorbeeld voorrang verlenen aan een koper van een sociale koopwoning die een sociale huurwoning in het dorp achterlaat."
In de Woonvisie van de gemeente is vastgelegd dat het percentage sociale huurwoningen bij nieuwbouwprojecten nog maar vijftien procent hoeft te zijn. "Dat is jammer, want de behoefte is er nog steeds. Door de jaren heen blijft een deel van de bevolking aangewezen op sociale huur."

Verdienen

De directeur-bestuurder snapt dat bij nieuwbouwprojecten financiële aspecten voor de gemeente zwaar wegen, en dat er aan sociale woningbouw iets minder te verdienen valt. "Vandaar dat het percentage sociale huur vaak zo minimaal mogelijk wordt gehouden, terwijl er mijns inziens toch ook een maatschappelijke rol is. Ik vind het vervelend als ik zie hoeveel mensen er op de wachtlijst bij ons staan voor een woning. Daarnaast wil ik onze huurders heel graag de kans geven om ook eens te verhuizen naar een mooie, nieuwe woning. Ook mensen die minder verdienen moeten stappen kunnen maken in hun wooncarrière. Daarom waren we ook erg blij met de motie van Progressief Oegstgeest afgelopen Begrotingsraad, waarin zij het college opriepen om op zoek te gaan naar ongebruikte panden die tot sociale woningen omgebouwd kunnen worden, en ons daarbij te betrekken. Dat voelt als een steuntje in de rug."

Heel graag denkt Hoogvliet mee over de eventuele inrichting van het Rivierduinen-grondgebied achter het gemeentehuis. "Ik weet dat de wens bestaat om daar ook een deel vrije sector huurwoningen te bouwen. Helaas mogen wij als woningcorporatie niets commercieels meer ondernemen, maar met de hulp van de gemeente Oegstgeest kunnen we wellicht hier toch een rol spelen.

Hoogvliet benadrukt dat hij en zijn medewerkers, zoals in het nieuwe ondernemingsplan staat, met hun hart willen werken. "Waar het kan willen we de huurders bij beslissingen betrekken; hun mening serieus nemen. Op die manier willen we meer saamhorigheid creëren." (Willemien Timmers)

Afbeelding