Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

n Geslaagd voor fietsexamen

fietsen n De veertienjarige Angel uit Oegstgeest heeft met groot succes haar fietsproef afgelegd. In acht weken leerde ze fietsen en ze doorstond alle verkeerssituaties als bruggen, scherpe bochten en nauwe steegjes met glans.

Begin september kwam Angel voor gezinshereniging uit Kameroen en ze krijgt les op het ROC Lammenschans. Om niet op de bus aangewezen te zijn vroeg Vluchtelingenwerk Oegstgeest aan Helma van der Werf en Anke Casteel of zij Angel konden leren fietsen. Helma en Anke hebben bij Libertas Leiden al zeven jaar fietsles aan allochtone vrouwen gegeven.

Helma: "Fietsles geven is mijn bijdrage aan de integratie van nieuwkomers en het is heel dankbaar werk. Het enthousiasme van de vrouwen en het vrijheidsgevoel dat ze ervaren door zich zelfstandig door de stad te kunnen bewegen is groot."
Anke: "We hebben inmiddels zo'n 70 vrouwen leren fietsen en er is niets leukers dan hen op de fiets tegen te komen in Leiden."

Vluchtelingenwerk Oegstgeest heeft aan Helma en Anke gevraagd om dit initiatief ook in Oegstgeest op te zetten. Vanaf maart 2017 worden 20-24 groepslessen ingepland voor vrouwen die niet kunnen fietsen. Gedurende 12 weken wordt twee keer per week de finesses van het fietsen geleerd, verkeersinzicht opgedaan en theorielessen gegeven.

vrijwilligers gezocht

Het tweetal zoekt nog een tweede team vrouwen om de helft van de lessen op zich te nemen. Ervaring niet vereist. Daarnaast wordt gezocht naar iemand die de theorielessen wil geven.

Voor meer informatie en inschrijving kun je contact opnemen met Sabine Meinhardt: smeinhardt@vluchtelingenwerk.nl, Rhijngeesterstraatweg 13 b, 2342 AN Oegstgeest