Leerlingen van het Rijnlands Lyceum in aktie in Leiden. | Foto PR
Leerlingen van het Rijnlands Lyceum in aktie in Leiden. | Foto PR Foto: Willemien Timmers

Rijnlands Lyceum haalt €27.000 op voor verbetering onderwijs in Malawi

geven n Het Rijnlands Lyceum heeft in de periode voor de kerstvakantie met grote inzet actie gevoerd voor de stichting Edukans, die daarmee onderwijsprojecten in Malawi zal financieren.

Het startschot werd gegeven door twee leerlingen, Hajar Ait Barghane en Loïs Sieval uit 5 vwo, die in februari met Edukans in Ghana hadden gezien hoe het geld van de vorige actie daar werd besteed.


De leerlingen volgden op 22 december een verkort rooster waardoor iedereen tenminste een uur de tijd had om te werken voor het goede doel. Velen waren echter in de twee laatste schoolweken van het jaar al actief geweest. Veel geld wordt verdiend met het verrichten van klusjes in eigen huis en tuin en het verkopen van eigen baksels.

Voorbeelden van andere acties waren het steeds ruilen van een object voor iets waardevollers; het eindproduct bracht via Marktplaats uiteindelijk €50 op. Een andere leerling liet zoveel mogelijk mensen raden hoeveel macaroni er in een bus zat. Bij een fout antwoord moest er 50 cent worden ingelegd. Op deze manier haalde deze leerling ruim €30 op. Bovenbouwleerlingen lieten zich sponsoren voor hun optreden tijdens het open podium of traden in de stad op (zie foto). Ook waren er prachtige zelfgemaakte kalenders te koop. Brugklassers gingen zelfgebakken koekjes verkopen op hun oude basisschool. Lisanne van Gent uit 4 havo wist €145 op te halen met de verkoop van zelfgemaakte jam. De school dankt alle ouders en inwoners van Oegstgeest en omgeving die hebben bijgedragen aan dit prachtige resultaat.


Vereniging 3.0: uitdagingen én kansen

vrijwilligers n Bestuurders van vrijwilligersorganisaties staan vaak voor een grote uitdaging.

Er wordt veel georganiseerd, maar zijn er wel genoeg vrijwilligers? En ze willen eigenlijk zoveel meer, maar hebben hier de mogelijkheden en capaciteit niet voor. Desondanks dragen actieve verenigingen en stichtingen bij aan een sterke omgeving en een goed leefklimaat. Om bestuurders te ondersteunen organiseert Rabobank Leiden-Katwijk op dinsdagavond 17 januari de inspiratiesessie 'Vereniging 3.0'.

Om te kunnen blijven voortbestaan moet worden geïnvesteerd in: het werven en begeleiden van vrijwilligers, doelmatige communicatie en publiciteit en het omgaan met financiële perikelen.
De bijeenkomst start om 20.00 uur in het Leidse Volkshuis aan de Apothekersdijk 33a in Leiden. Aanmelden kan door tot 11 januari een e-mail te sturen naar LeidenKatwijk@rabobank.nl.