Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Vervolg van de voorpagina

Oudejaarsbijeenkomst

"De betrokkenheid van Oegstgeestenaren heeft zich onder meer geuit bij zaken als het datalek of recenter de bouwweg in Poelgeest en het aanlijnen van honden in de nieuwe plannen voor de Klinkenbergerplas," sprak Emile Jaensch. "Luid en duidelijk weten bewoners ons gemeentehuis te vinden om hun ongenoegen en wensen te uiten. Maar ook hier gelden overwegend nette omgangsvormen. We blaffen wel maar bijten niet." Hij roemde de belangeloze inzet van veel burgers bij intiatieven als de SOEK en Stichting Fietsmaatjes en bij allerlei festiviteiten als het springkussenfestival en de avondvierdaagse.

Specifiek noemde Jaensch onder andere Ruud Wisse. "Hij heeft in ons dorp een virtuele buurtwacht opgericht. Inmiddels heeft de community in alle wijken van Oegstgeest meer dan 1200 deelnemers. Ze leveren daarmee een belangrijk aandeel in de toegenomen veiligheid. Een fantastisch initiatief! Want met die veiligheid gaat het in 2016 beter. We hebben in de eerste elf maanden van dit jaar 23% minder misdrijven dan in dezelfde periode vorig jaar."

Vooruitblikkend op het nieuwe jaar noemde de burgemeester de herinrichting van de Klinkenbergerplas en de eventuele bouw van onderdelen voor raketten door Airbus aan de Rijn. "De gemeenteraden van Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude praten over de wijze hoe ze hun bestuurlijke toekomst in 2027 vorm willen geven. Volgend jaar wordt hierop een besluit verwacht."

Tot slot wenste Emile Jaensch een ieder een goed en tolerant 2017 toe.


Afscheid Simon Vogel

politiek n In de laatste raadsvergadering van 2016 nam Simon Vogel (fractievoorzitter en raadslid voor Hart voor Oegstgeest) afscheid van de gemeenteraad. Hij was, na Tim van Tongeren van Progressief Oegstgeest, het langstzittende raadslid. Vogel blijft als steunfractielid nog actief voor zijn partij.

Burgemeester Emile Jaensch roemde zijn financiële kennis en zijn scherpe woordgrappen. Ook zijn mede-raadsleden spraken bij zijn vertrek mooie woorden. Van Tongeren noemde Vogels fractievoorzitterschap een 'stijlbreuk'. "Je was voorkomend en beleefd. Nooit zag ik je voluit boos; ik heb veel waardering voor je."
VVD-fractievoorzitter Nicole Zwart noemde hem 'rustig, stabiel en een taalkunstenaar. "Je grappen vertelde je meestal met een verholen glimlach; ontwapenend en droog." Eelke van den Ouweelen (Lokaal) noemde Simon Vogel 'op den top een heer'. "Misschien wel tè beschaafd, maar plezierig en deskundig." Het CDA memoreerde bij monde van Eibertjan van Blitterswijk Vogels 'ietwat verdrietige blik' als er in de raad veelvuldig Engelse leenwoorden werden gebruikt. "We verliezen ons boekhoudkundig geweten, een verstandig en pragmatisch man." Als laatste noemde Jan Vos (D66) Vogel een waardevol raadslid. "Haarscherp en logisch, en ironisch realistisch."
Simon Vogel zelf zei dankbaar te zijn dat hij een bijdrage mocht leveren aan de gemeente Oegstgeest. "Oemoemenoe," sprak hij als klankdicht in Zeeuws dialect, wat betekent 'Wat moeten we nu'. Voor alle fractievoorzitters had hij als bedankje een zelf uitgezocht Bommel-boekje. (WT)


Gemeentehuis-avonturen

De gemeente is overgegaan op een nieuw systeem voor bezoekers. Vroeger konden die zomaar binnenlopen. Nu moet er eerst een afspraak worden gemaakt. Doel van het nieuwe systeem: de bezoeker hoeft niet meer te wachten. Ik had een dag tevoren telefonisch een afspraak gemaakt voor het afhalen van een nieuwe parkeerontheffing Blauwe Zone. De ambtenaar vroeg hoe laat ik dat wilde. Ik: "rond 1100u". De ambtenaar: "Ik heb iets om 10.55u, een blokje van 5 minuten". Leek me goed. Ze zei toen eerst nog even te moeten overleggen of dat afhalen wel in een 5-minutenblokje kon; zij dacht dat het in een 15-minutenblokje moest, en dat was er niet meer. Na intern overleg bleek het 5 minutenblokje toch gefiatteerd. De nieuwe dag brak aan. Ik was vroeg, kwam volgens het briefje uit de aanmeldautomaat dat je kreeg als je "ja, afspraak" en je geboortedatum intoetste binnen om 10:41:17. Daaronder stond dat, wanneer je te vroeg kwam, je toch op het afgesproken tijdstip zou worden geholpen. Mijn volgnummer was A 19. Ik ging zitten. Op werkplek 71, zoals het scherm vermeldde. Er was van de drie balies één (nummer 2) bemand, met een bezoeker ervoor. Op een bord, elders in de gang, stond een nummer A 17 en A18 op resp. balie 2 en 3 gepland. Toen verscheen er een tweede ambtenaar die op balie 1 ging zitten; en daar, tot mijn verbijstering, achtereenvolgens de bezoekers A 22 en A 23 ging helpen. Op mijn protest, zwaaiend met mijn A 19 bonnetje, kwam een onduidelijk antwoord, maar ik kwam niet aan de beurt. En mijn 5-minutenblokje verstreek. Toen werd mijn naam afgeroepen. Op balie 2 meldde ik dat mijn blokje nu was verlopen, maar daar had de ambtenaar geen boodschap aan. Ik mocht € 51,55 betalen en stond 1 minuut later op straat. Toen zaten er inmiddels 3 ambtenaren aan de 3 balies. Daarvóór had ik een dame die na mij binnenkwam allengs steeds kwader zien worden. Ze had "ja, afspraak" en geboortedatum ingetoetst, maar daar bleef het bij: geen volgnummertje. Een ambtenaar schoot haar te hulp, en zei haar eea nogmaals in te toetsen. Toen ze dat deed, zei de computer: "akkoord"; de geboortedatum werd dus akkoord bevonden! Ik riep dat dit op en top Kafka was en ging weg. Om 11:01:07, volgens het betaalbonnetje. We mogen best twijfelen aan de efficiency van het nieuw ingevoerde systeem. Leuker kan de gemeente het niet maken, maar korter ook niet.         W.L.Blanken