Burgemeester Emile Jaensch feliciteert de heer en mevrouw Huiskamp. | Foto Annemarie Drogt
Burgemeester Emile Jaensch feliciteert de heer en mevrouw Huiskamp. | Foto Annemarie Drogt Foto: Willemien Timmers

Felicitaties voor het diamanten bruidspaar Huiskamp

jubileum n De huwelijksboot van de familie Huiskamp heeft vaste koers gevaren. Al zestig jaar delen zij lief en leed onder hetzelfde dak. Woensdag 21 december glom de feestelijke dag hen tegemoet. Reden voor burgemeester Emile Jaensch om dit paar te verblijden met een bezoek en een mooie bos bloemen. Samen met de kinderen en kleinkinderen vierde dit briljante stel het heugelijke feit in de Beukenhof.

Door Annemarie Drogt

Jan en Hendry hebben het al meer dan zestig jaar goed samen! Gezegend met drie dochters blikken zij terug op een rijk leven met elkaar. In 1954 zag Jan zijn toekomstige echtgenoot voor het eerst in de stadsgehoorzaal tijdens een concert. Ze intrigeerde hem. Om meer over haar te weten te komen luisterde hij een gesprek af wat Hendry voerde met een oudere dame. Hoe toevallig ook, Jan kwam er achter waar Hendry woonde en liet er een bos bloemen naar toe sturen. Van wie de anonieme bos anjers afkomstig was, bleef na wat telefoontjes naar diverse vrienden een raadsel voor Hendry. Toch bleken de bloemen een ijsbreker voor een meer dan zestigjarige romance nadat Jan de mogelijkheid had gegrepen om te vragen hoe de bloemen stonden.
De in 1924 in Leiden geboren Hendry zag al jong vanaf de Rijn en Schiekade roeiers voorbijkomen. Jaren later gleed zij zelf als wedstrijdroeier door hetzelfde water. Trots benadrukt haar wederhelft de brede schouders van zijn eega.
'Hendry was ondernemend en reislustig', wat het geheim van dit huwelijk verklapt. Samen deelden zij dezelfde liefhebberij: reizen en zeilen. Dit laatste op de Kaag, maar ook verder van huis. Met een zeewaardig jacht trok het gezin er gerust op uit richting Engeland, Denemarken of de Wadden. Naast deze hobby's voegt Hendry er lachend aan toe als het gaat om een lang en gelukkig huwelijk: "ik ben nooit weggelopen, maar dat was in die tijd niet de gewoonte."
Al meer dan de helft van hun leven woont de familie met veel plezier in Oegstgeest. In het altijd vriendelijke en behulpzame oude deel van Oegstgeest verandert niet veel. Het echtpaar Huiskamp streek in Oegstgeest neer na een jaar in de VS te hebben gewoond. De bruidegom die in 1925 geboren werd, werkte tot 1989 in het Kamerlingh Onnes Laboratorium. Hier deed hij onderzoek naar de Lage Temperaturen Fysica. In 1971 werd hij benoemd tot hoogleraar. De geboren Winterswijker heeft door de oorlog twee jaar ondergedoken gezeten. Door de vele NSB-ers in Winterswijk kwam hij in die tijd niet op straat. Na de oorlog studeerde Jan natuurkunde. Met een onderbreking door de militaire dienstplicht in het voormalig Nederlands-Indiƫ kon hij zijn studie op zijn 29ste afronden.
De emeritus wetenschapper is altijd heel enthousiast geweest over zijn werk. Het vak inhoudelijk volgen is moeilijk. "Ik ben er langzaam uitgegroeid, de ontwikkelingen zijn omvangrijk." In 1989 ging hij met pensioen. "Een niet al te beste voor het ABP," zo grapt hij zelf.