Het bestuur van de ijsclub tijdens de ALV.
Het bestuur van de ijsclub tijdens de ALV. Foto: Willemien Timmers

IJsclub Oegstgeest 125 jaar in 2018

schaatsen n Maandag 12 december hield IJsclub Oegstgeest haar 123e jaarvergadering. Vermeldenswaardig is dat het een IJsclub is en geen Schaatsclub.

Met de bestuursleden Van Dijk (voorzitter), Mulder (secretaris), Mw. Den Hollander (penningmeester), Heemskerk en Juffermans (ijsmeesters) was het met 90 minuten snel gepiept met de agenda van de Algemene Leden Vergadering. Tezamen met de overige acht aanwezige leden werd alles goedgekeurd en afgetikt.
Buiten stroomde vier miljoen liter water - indirect uit de Haarlemmertrekvaart - in een periode van krap drie weken uit over de ezelweide nabij Kasteel Oud-Poelgeest. Doordat de grond ongelijk is, schommelt de diepte tussen 10 en 40 cm. Het duurt circa vier weken na de winter om het water weer van de grond te krijgen.

Volgens IJsmeester Juffermans is één week van overdag -5 en s 'nachts -10 graden voldoende om een betrouwbare ijslaag van 9 cm te creëren. Die betrouwbaarheid vindt de IJsclub van het grootste belang om vooral jonge kinderen kennis te laten maken met veilig ijs.
Of dit in 2016/2017 gaat gebeuren is maar de vraag. Afgelopen winter was de warmste winter in drie eeuwen. Voor goed vorstweer is men afhankelijk van de kou uit Siberië/Rusland en een goede noordoosten wind. 2012/2013 was de laatste keer dat de ijsbaan open was. Wetenswaardig is dat de langste periode van geen ijs zeven jaar is. De ijsclub heeft ook een (slapende) site met weinig bezoekers. Maar met vorst in de lucht en dun laagje ijs werd de site op één dag bezocht door circa 3.500 bezoekers. Gezocht werd naar de openingstijden. Ook in Oegstgeest kan er bij de tientallen vrijwilligers van de ijsclub een ijskoorts ontstaan wanneer een temperatuur wordt aangekondigd van onder het vriespunt.


De ijsclub is huurder van de gemeente Oegstgeest en het is geen geheim dat de club mogelijk een stuk van de ijsbaan moet afstaan voor de aanleg van de tweede ontsluiting/brug Poelgeest.

Uit het jaarverslag bleek overigens dat de ijsclub in een jaar driemaal jaarlasten aan de BSGR/Gemeente moest betalen.

Bij de opening van de vergadering werd respectvol stilgestaan bij het overlijden van erelid Leen de Kluijver op 10 juli. Veertig jaar was hij lid van het bestuur en 35 jaar de penningmeester. Samen met erevoorzitter Sam Star heeft hij de club vanuit een vrijwel bankroet tot een gezonde ijsclub gemaakt.
Geen ijs speelt ook parten voor het ledenaantal. Per 1 november 2016 nog 725 leden. Dat zijn er ongeveer 200 minder dan in 2015. Er zijn leden die zich keurig afmelden en ook die, ondanks een aanmaning, hun €10 per jaar weigeren te betalen. Dat is óok Oegstgeest.
Het is ook geen geheim dat circa 425 Oegstgeestenaren lid zijn van de Schaatsclub Warmond. Deze club heeft de ambitie om voor de zomer 2017 een geasfalteerde skeelerbaan aan te leggen waar (als het vriest) in de winter gauw een ijslaag kan worden aangelegd. Een investering van circa € 360.000 waar de Gemeente Teylingen € 125.000 aan gaat bijdragen.
Ook de Leidse perikelen van wel/niet een nieuwe ijsbaan/hal kwamen over tafel en het initiatief tot een nieuwe accommodatie zal vanuit Oegstgeest worden ondersteund.
Benoemd werd ook het mede gebruik en goede samenwerking van het clubhuis door en met het Milieu Educatie Centrum Oegstgeest.
In 2018 bestaat de IJsclub 125 jaar. Tijd om dan een Koninklijke IJsclub in Oegstgeest te hebben.