Samen hieven de vrijzinnige protestanten het glas op het verleden en de toekomst. | Foto Willemien Timmers
Samen hieven de vrijzinnige protestanten het glas op het verleden en de toekomst. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Afscheidslunch Vereniging van Vrijzinnige Protestanten

afscheid n Afgelopen zondag vond in het Dorpscentrum een bijzondere afscheidsviering plaats.

In deze viering werd stilgestaan bij het feit dat de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten te Leiden/Oegstgeest na bijna 120 jaar ophoudt te bestaan.
De Vereniging werd opgericht in 1898 en is voortgekomen uit het Modernisme. Onder invloed van de grote vlucht van de natuurwetenschappen ontstond het besef van vervreemding van het traditionele kerkelijke geloof. Moderne theologen probeerden de moderne wetenschap te verbinden met geloof en kerkelijke traditie.
Hun eigen geluid konden zij binnen de Hervormde Kerk in Leiden niet laten horen, hoe graag ze dat ook wilden. Daarom werd de Vereniging van Vrijzinnig Hervormden opgericht.
Halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw leek het er op dat de 'vrijzinnigen' weer op zouden gaan in de 'moederkerk'. Met vereende krachten werd het Gemeentecentrum in Oegstgeest opgericht en in de overeenkomst die daaraan ten grondslag lag, werd duidelijk het streven uitgesproken te komen tot volledige integratie. Het is er door diverse oorzaken nooit van gekomen.
"Vrijzinnigen streven naar een geloof, dat kritisch, nieuwsgierig en open is," schreef Gé Eegdeman in kerkblad Oké.

Afgelopen zondag genoot een volle zaal in het Dorpscentrum eerst van een dienst, en later van een feestelijke afscheidslunch.

In de dienst was dr.L.Leertouwer, de voorzitter van het VVP-bestuur, de voorganger. Hij moedigde de gemeenteleden aan vooral voorúit te kijken.

Onder andere oud-pastoraal werkers Hetty Zock en Marjan Driessen en oud-predikant in opleiding Carola Dahmen deelden tijdens de voortreffelijke lunch iets vanuit hun hart. Met name de ongecompliceerdheid van de gemeente en de gemeenschap tijdens gezellige bijeenkomsten met eten en drinken kwam daarbij naar voren. "Wij hebben ons opgenomen gevoeld. Wij wensen jullie nieuwe ervaringen in een vrijzinnige geest op onverwachte plekken."
Al zullen de vrijzinnige protestanten na kerst geen diensten meer houden in Oegstgeest, pastoraal werker Gerrie Kooijman zal in dienst blijven, en ook worden er wekelijks activiteiten georganiseerd. Zo zijn er bijeenkomsten over Literatuur & Religie en Kunst & Spiritualiteit. (WT)