Burgemeester Emile Jaensch spreekt in Eindhoven Frank den Hollander toe. | Foto Rien Meulman
Burgemeester Emile Jaensch spreekt in Eindhoven Frank den Hollander toe. | Foto Rien Meulman Foto: Willemien Timmers

Koninklijke onderscheiding voor Frank den Hollander

onderscheiding n Donderdag 15 december heeft burgemeester Emile Jaensch in Eindhoven een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer Frank den Hollander. Dit gebeurde als verrassing tijdens een congres aan de TU-Eindhoven ter ere van Den Hollanders zestigste verjaardag.

Prof. dr. W.T.F. den Hollander is hoogleraar Kansrekening en Statistische Mechanica aan de Universiteit Leiden en inwoner van Oegstgeest. Frank den Hollander is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en is een nationaal en internationaal vermaard wiskundige.

Frank den Hollander heeft zich tijdens zijn hele loopbaan altijd ingezet voor het bevorderen van de wiskunde, nationaal en internationaal. Volgens velen is hij de onbetwiste leider van de Nederlandse stochastiek (kansrekening, statistiek en stochastische operationele research). Frank den Hollander wordt gezien als een van de grote inspirators van het vakgebied, ook internationaal gezien.

Den Hollander heeft deze koninklijke onderscheiding onder meer verdiend omdat hij een baanbrekende wetenschappelijke bijdrage heeft geleverd aan het onderzoek naar de toepassing van de theorie van grote afwijkingen, wiskundige polymeren en deeltjessystemen alsmede zijn vele bestuurlijke activiteiten.

Daarnaast leverde hij met het oprichten van diverse onderzoeksgroepen en het onderzoeksinstituut Eurandom een fundamentele bijdrage aan de ontwikkeling van het statistiek en wiskundige waarschijnlijkheid wereldwijd. Hij heeft een groot aantal wetenschappelijke boeken en publicaties op zijn naam staan en heel veel postdocs en studenten opgeleid als wiskundige.

Frank den Hollander heeft, als liefhebber van klassieke muziek, ook veel Italiaanse toppianisten onderdak geboden tijdens hun verblijf in Nederland.