Alle betrokkenen na het moment van ondertekening. Vooraan Pieter Hellinga (DCO), notaris Linda van de Oudeweetering en Cees de Visser (PGO). | Foto Wil van Elk
Alle betrokkenen na het moment van ondertekening. Vooraan Pieter Hellinga (DCO), notaris Linda van de Oudeweetering en Cees de Visser (PGO). | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Dorpscentrum op eigen benen

overdracht n Per 1 januari gaat het Dorpscentrum definitief over van de Protestantse Gemeente Oegstgeest (PGO) naar de Stichting Dorpscentrum Oegstgeest (DCO).

Door Willemien Timmers

Een grote groep belangstellenden was woensdag 14 december getuige van de ondertekening van de documenten waarmee de PGO in een langdurende erfpacht (dertig jaar) het gebouw en de grond aan de stichting overdraagt. Tussentijds heeft het men de mogelijkheid om het geheel te kopen.
Het voortbestaan van het Dorpscentrum is dus voor de komende decennia verzekerd. Ook zijn er geen juridische belemmeringen meer om het gebouw te gaan vernieuwen. Het centrum kan nu zelfstandig verdere invulling geven aan zijn verbindende en centrale rol in het hart van Oegstgeest.


Pieter Hellinga, voorzitter van DCO, liet blijken zeer blij te zijn dat 'alles nu goed komt'.
"Daar leek het drie jaar geleden niet op. Toen speelde het voornemen om het toenmalige gemeentecentrum te sluiten en af te stoten. Dorpsbreed kwam daar reactie op," vertelde Hellinga. Dit leidde tot de oprichting van de Stichting Dorpscentrum Oegstgeest. "Van lieverlee zijn we zakelijk naar elkaar toe gegroeid, met vandaag als resultaat. We hebben elkaar goed verstaan. De PGO gaat zelfs huurder worden." Hellinga sprak ook uit blij te zijn dat er nu eindelijk volop geklust kan worden aan het gebouw. "Ons bouwteam heeft al veel ideeën en plannen. Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst op vrijdagmiddag 13 januari zal daar mee over verteld worden."

Cees de Visser van de PGO noemde de ondertekening een 'mijlpaal'. "Onze kerk heeft het gebouw niet meer nodig voor kerkelijke activiteiten, en dus besloten wij, na bestudering van het 'rapport de Kok', en de afweging dat er veel gerenoveerd moet worden, om het centrum af te stoten. Maar wat mooi dat er, na alle gesprekken met DCO, nu een centrum voor welzijn en zingeving ontstaat. Het wonder is gebeurd. Wij zijn daar als kerk blij mee, en hebben grote bewondering voor al het werk dat wordt en gaat worden verzet."

Lees verder op pagina 5