Jan Anholts in actie. | Foto Wim van Tuijl
Jan Anholts in actie. | Foto Wim van Tuijl Foto: Willemien Timmers

Fiks pakt eerste zaalzege in overgangsklasse

korfbal n Fiks heeft in Zaandam voor een grote verrassing gezorgd door het hoger geklasseerde ZKV in eigen huis een nederlaag toe te brengen. Dat is maar goed ook, want mededegradatiekandidaat BEP pakte ook de punten. Door deze zege (20-21) houdt Fiks aansluiting.

Fiks liet in de beginfase al zien dat het niet naar Zaandam was gekomen om, zoals in de twee voorgaande uitwedstrijden, met een grote nederlaag huiswaarts te keren. Aanvankelijk was met name het aanvalsspel rommelig en te gejaagd met balverlies als gevolg. Wel werd er scherp verdedigd, waardoor ZKV het overwicht niet kon vertalen in een ruime voorsprong. Tot de 13e minuut liep de formatie van Rick Nell en Nico van Welzen achter ZKV aan, maar het verschil was gemakkelijk overbrugbaar. De maximale achterstand was 6-4. Fiks ging aanvallend in een hoger tempo de bal laten rondgaan en hield de korfzone beter bezet. Sterker nog, de kansen werden afgemaakt en de achterstand veranderde in een voorsprong, die achteraf een definitief karakter zou krijgen. Het verdedigen was zo sterk dat ZKV 10 minuten niet tot scoren kwam. Met name de treffer van de vijfmaal scorende Kevin Vreeken, die in het slotsignaal van de eerste helft viel, bleek van grote waarde. De rust ging in met 8-11.
In de tweede helft liet Fiks zien beter met een voorsprong te kunnen omgaan. Het gaf niet zoals tegen Sporting Trigon en Bep een ruime marge uit handen. Het spel was met name in de eerste tien minuten van de tweede rondgang uitstekend en doeltreffend. De 9-16 spreekt boekdelen. "Opdrachten werden beter uitgevoerd dan in voorgaande wedstrijden. De dames van ZKV werden goed verdedigd en het was een goede keuze Dominic meer tegen de punt te laten aanvallen", analyseerde Nico van Welzen. Trainer Rick Nell was in een uitgelaten stemming: "Fantastisch deze zege, maar puntje van kritiek is, dat je bij zo'n grote voorsprong de tegenstander niet zo dicht mag laten terugkomen. Dit moeten we beter leren uitspelen. Maar hoe dan ook, de punten zijn binnen en mijn team heeft een geweldige inzet laten zien ", complimenteerde hij zijn ploeg. ZKV profiteerde van plaatsfouten die Fiks ging maken. De grote voorsprong kalfde langzaam af en met nog vijf minuten te spelen leek zich een deceptie te voltrekken toen ZKV terugkwam tot 17-18. Fiks toonde echter veerkracht en bleef door inzetten van Jan Anholts (2) en Kevin Vreeken (2) mee scoren en zo veranderde de kleine voorsprong na het fluitsignaal in het begrip 'zege'. Richelle de Mooij (2), Jan Anholts (5), Dominic van Welzen (4), Lianne Anholts (2), Roy Vreeken (4) en Kevin Vreeken (5) waren de doelpuntenmakers.