De prijswinnaars met de tassen met hun eigen tekening daarop. | Foto Willemien Timmers
De prijswinnaars met de tassen met hun eigen tekening daarop. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Amnesty-tekenwedstrijd kent zes winnaars van de GDT-school

kinderrechten n Ieder jaar wordt op 20 november de Internationale Dag van de Rechten van het Kind gevierd. Op die dag zijn er allerlei activiteiten om te herinneren dat kinderen speciale rechten hebben. UNICEF en de Verenigde Naties hebben hiervoor op 20 november 1989 een verdrag aangenomen. Hierin zijn de basisrechten van alle kinderen ter wereld vastgelegd.

De dag voor 20 november kregen de klassen 7/8 en 8a van de Gevers-Deutz Terweeschool een les over Amnesty. Hierna konden alle leerlingen meedoen aan een tekenwedstrijd.

Prijs

Op vrijdag 9 november waren de winnaars, te weten Willemijn Stakenburg, Marie van Gelder, Perrine de Mönnink, Loek de Jager, Taeke Teuben en Jules Sikken, uitgenodigd in de Oegstgeester bibliotheek om hun prijs in ontvangst te nemen.
Ben Koster van Amnesty Oegstgeest heette alle aanwezigen hartelijk welkom, waarna Naomi Arrindell van de Amnesty regio Zuid-Holland/Zeeland de kinderen toesprak en samen met de kinderen aan de belangstellenden uitlegde waar Amnesty voor staat.
Zo noemde zij kinderrechten als het recht op onderwijs, het recht op eigen geloof en cultuur, het recht op een naam en een nationaliteit, het recht op een eigen mening en het recht op een veilig en gezond leven.

De kinderen die aanwezig waren (Willemijn, Marie, Perrine en Jules) legden uit wat ze hadden getekend. Bijzonder om te horen wat de kinderen te vertellen hadden over 'samen sterker staan', 'de huidskleur geen rol laten spelen', 'in opstand komen tegen kindhuwelijken' en 'de basale levensbehoeften van kinderen'.

Alle kinderen kregen een linnen tas met daarop de eigen tekening afgebeeld. Natuurlijk zaten daar ook extra prijsjes in.

In Oegstgeest zijn al vele jaren mensen actief voor Amnesty International. Zij schrijven bijvoorbeeld brieven aan regeringen ten gunste van gewetensgevangenen en presenteren zich op markten met informatie en petities. Ook is er de tweejaarlijkse boekenmarkt en het voorlichtingswerk over mensenrechten op scholen. Voor meer informatie: oegstgeest.amnesty.nl.