Medewerkers zetten alle vertrouwde spulletjes weer op hun plek. | Foto Willemien Timmers
Medewerkers zetten alle vertrouwde spulletjes weer op hun plek. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Zonnewijck open in Van Wijckerslooth

wonen n Begin deze week was het een drukte van belang op de twee verdiepingen van de linker vleugel van woonzorgcentrum Van Wijckerslooth. Na een zeer grondige renovatie konden de bewoners van Marienhaven eindelijk hun intrek nemen in hun nieuwe thuis, de vleugel genaamd Zonnewijck.

Door Willemien Timmers

De bewoners zijn verhuisd vanuit Warmond. Daar begint de volgende verbouwing: Mariënhaven wordt een revalidatiecentrum.

Karin Bosch (manager Zorg Oegstgeest van Marente) laat enthousiast de ruimtes van de nieuwe leefgroepen zien. "Deze twee verdiepingen, die voorheen Tulp en Anjer heetten, zijn omgevormd tot een thuis voor 58 bewoners met dementie. Net als in Hofwijck worden er hier woongroepen gevormd die ieder hun eigen woonkamer en keuken hebben. We willen voor deze bewoners, die in hun laatste levensfase zitten, zoveel mogelijk huiselijkheid creëren." Wie op Zonnewijck binnenloopt ziet dat dat goed gelukt is. De huiskamers (drie per etage) met grote open keukens zijn uitnodigend ingericht, en zelfs huisdieren zijn toegestaan. Familie kan in en uit lopen en meehelpen met koken, of gewoon even een kopje thee zetten.

Mevrouw de Graaf (86), die oorspronkelijk uit Den Haag komt, zit met haar hondje Gucci in de fijnste hoek van de huiskamer, met zicht op het groen van het Bos van Wijckerslooth. "Zonder mijn hondje was ik niet verhuisd hoor. Heel fijn dat hij hierheen mee mag." "Daar doen we veel voor," benadrukt Karin Bosch. "Het liefst zou ik hier ook een papagaai hebben als huisdier. Wie weet is er wel iemand die er eentje over heeft." Ook mevrouw Adegeest (83) geniet in haar stoel van de nieuwe huiskamer die in kerstsfeer gehuld is. "Ik zag eerst erg tegen de verhuizing op, maar nu ik hier zit, ben ik erg tevreden."
Binnen het beschikbare budget heeft Van Wijckerslooth er alles aan gedaan om Zonnewijck een fijne, eigentijdse plek te maken voor ouderen met dementie. Dat wil niet zeggen dat er geen wensen over zijn. "Graag zouden we alle binnendeuren nog een nieuwe kleur geven, en willen we voor de bewoners de mogelijkheid creëren om zelfstandig met de lift de beschutte binnentuin te bezoeken."