Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Toegankelijkheid Poelgeest

Vrijdag 9 december: op de brug naar Poelgeest was maar een rijstrook beschikbaar. Ondanks verkeersregelaars is rond half 9 de chaos bijna compleet. Dit kwam mede omdat al voor de feitelijke versmalling begon vrachtverkeer geparkeerd stond, waardoor de versmalling al eerder begon. Het verkeer belandde in een fuik. Door dit alles heen mochten ook fietsers nog proberen ongeschonden de wijk in of uit te komen.
Deze gang van zaken is een illustratie hoe kwetsbaar Poelgeest is met maar één ontsluiting. Het is ook een voorproefje van wat we kunnen verwachten als het werkverkeer voor een nieuwbouwproject zich door de wijk moet slingeren.
Gelukkig kregen inwoners van Poelgeest afgelopen week een brief van de gemeente Leiden (!) met de mededeling dat het ontwerp bestemmingsplan voor de tweede brug in april 2017 gepubliceerd wordt en in oktober 2017 zal worden vastgesteld. Wij wonen hier 18 jaar, dus u zult snappen dat wij verheugd zijn over deze voortvarende aanpak. Ik elk geval laat de gemeente Leiden nog iets weten. De gemeente Oegstgeest houdt veel relevante informatie vertrouwelijk.
Iedereen die Poelgeest in- en uitrijdt moet door de Hugo de Vrieslaan. Je zou verwachten dat dit dan een goed verlichte straat zou zijn. Niets is minder waar. Er staan maar aan een kant van de straat lantaarnpalen. Bovendien staan die palen achter een rij bomen en achter de parkeerplaatsen en een grasveldje, dus meters van de weg. Het is er 's avonds soms aardedonker. Ook dit is een situatie die vroeg of laat om ongelukken vraagt.
Koos van der Bruggen, inwoner Poelgeest


Henk Heemskerks overdenkingen

Hoe staat het eigenlijk met de duurzaamheid van Poelgeest die zo'n twintig jaar geleden beloofd was? De problemen voor het bouwen zijn steeds vooruit geschoven, er was dus geen lange termijnvisie. De bewoners zullen het wel slikken. Nu weer komen er vijf Kasteeltorens in het laatste open gedeelte van Poelgeest, en weer in een doodlopende straat.
Toen de Heukelsbrug aangelegd werd, en er was twee meter uitgeweken vanaf de Lange Voort, was er niets aan de hand geweest. Er was ruimte genoeg geweest voor een mooie rotonde of uitgang naast de Holle Mare, en er hoefde óók geen onteigeningsprocedure met de jachtwerf op gang gezet te worden. Ook waren er dan geen problemen met de bewoners op 'de hoek' geweest. Maar gedane zaken nemen geen keer. De gemeente is mijns inziens wel verplicht om nu eens over de brug te komen en met deze mensen te onderhandelen. Dit gaat geld kosten, maar je moet er toch niet aan denken dat er ongelukken gebeuren als al dat vrachtverkeer dwars door de wijk dendert, met in het midden een lagere school. Wie wil dat op z'n geweten hebben als het misgaat. En dit alles gaat zeker op z'n minst zeven jaar duren. De gemeente moet ook vanaf het begin voldoende verkeersregelaars inbrengen en het is te hopen dat de opnieuw vervallen Heukelsbrug (door achterstallig onderhoud) het wel zal houden.
Poelgeest voelt zich in de steek gelaten door de gemeenteraad. Raadsleden slapen in ons mooie dorp en werken elders, dus krijg je geen betrokkenheid.
Dat was ook het geval met de brug over de ijsbaan. Hoe dom was het om deze brug na tien jaar weer op te ruimen. Dit komt mijns inziens door slecht doordachte afspraken te maken met slimme omwonenden.
Het derde project dat ik wil noemen is ASC. De nieuwe velden komen in de Overveerpolder. Prachtig opgelost door knappe koppen, maar wel na negen jaar harde strijd met de gemeente en zijn ambtenaren. Ik ben benieuwd welk raadslid er staat te trappelen om bij de opening de eerste aftrap te nemen.

Henk Heemskerk