Leerlingen van Het Dok ontmantelen de schooltuinbakken. Inzet: Er werden watersalamanders ontdekt.
Leerlingen van Het Dok ontmantelen de schooltuinbakken. Inzet: Er werden watersalamanders ontdekt. Foto: Willemien Timmers

Schooltuinbakken bij Vrij Groen ontmanteld

groen n Afgelopen week heeft een groep stoere leerlingen van Basisschool Het Dok de schooltuinbakken op Vrij Groen, die jarenlang onderdeel zijn geweest binnen hun natuuronderwijsprogramma, leeggeschept voor verhuizing.

De klus was 'in no time' geklaard. Daarbij een cadeautje van Moeder Natuur: er werden onder een van de bakken kleine watersalamanders gevonden, die eronder overwinterden. Watersalamanders zijn beschermd in Nederland, dus ze zijn door de vrijwilligers van Vrij Groen voorzichtig overgezet naar een nieuwe, veilige plaats, zodat ze niet onder de bulldozer terecht komen die binnenkort Vrij Groen geheel plat zal vlakken.

Vrij Groen is met de gemeente nog steeds in gesprek over een nieuwe locatie. Het duurt en duurt, maar ze hebben er vertrouwen in dat het gaat lukken. Ondertussen moeten ze wèl half januari hun huidige tuin verlaten.

Dus zijn vrijwillilgers nu elke woensdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur bezig met afbreken, inpakken en oppotten. Het is veel werk, en hoe meer handen om te helpen, hoe meer planten een mooi nieuw plekje kunnen krijgen. Van harte welkom om een middagje mee te komen doen.


Rijnlands Lyceum voert actie voor beter onderwijs in Malawi

paardenkracht n Op 22 en 23 december organiseert het Rijnlands Lyceum Oegstgeest de 21de Actie Paardenkracht. Op donderdag 22 december zijn de leerlingen twee uur eerder vrij om bij familie, buren en bekenden aan het werk te gaan om geld te verdienen voor onderwijs aan de kinderen in Malawi.

Voor de dertiende keer doet de school mee aan Edukans Going Global. Edukans heeft in een aantal landen langlopende projecten die steeds voor drie jaar worden gefinancierd. Ieder jaar gaan van de deelnemende scholen leerlingen op reis langs die projecten, om met eigen ogen te zien waaraan het opgehaalde geld besteed wordt. Het doel is dat meer kinderen langer naar school gaan om beter onderwijs te krijgen; dit vereist behalve investeringen in schoolgebouwen ook het opleiden van docenten en het bewustzijn van ouders dat onderwijs aan hun kinderen op de lange termijn beter is voor het hele dorp.

In Malawi is onderwijs in sociale vaardigheden aan meiden een extra punt van aandacht: praten over seks is taboe, waardoor meisjes vaak op jonge leeftijd zwanger raken en stoppen met school. Onderwijs aan meiden maakt dat ze beter in staat zijn om hun eigen keuzes te maken en in eigen onderhoud te voorzien. Ze trouwen later en vormen dan een kleiner, gezonder gezin, waardoor hun kinderen ook weer meer kans krijgen onderwijs te volgen.

Afgelopen jaar zijn Hajar Ait Barghane en Loïs Sieval (nu 5 vwo) met Edukans naar Ghana geweest waar zij onder andere een chocoladeplantage van Tony Chocolonely hebben bezocht. Daarnaast hebben zij een week meegedraaid op een school. Zij spraken met hun leeftijdgenoten onder meer over liefde en (homo-)seksualiteit, kindhuwelijken en opkomen voor jezelf. Op 14 december vertellen zij aan hun medeleerlingen wat zij ervaren hebben.

In het kader van Actie Paardenkracht zijn er twee weken lang diverse activiteiten op de school. Op 15 december kan aanstormend muzikaal talent op het 'Open Podium' laten zien wat zij waard zijn: entree, baromzet en sponsorgelden zijn voor Actie Paardenkracht. Verder zijn er iedere dag 'bake & tosti-sales', sluiten klassen weddenschappen af met hun docenten en is er ook weer de boekenmarkt, die ieder jaar honderden euro's opbrengt. Op 23 december komen alle leerlingen het verdiende geld inleveren bij hun mentor. Die dag zijn er nog verschillende activiteiten, zoals een flash mob, een panna-cuptoernooi en 'schaken met de rector'. Opa's en oma's van leerlingen in de bovenbouw zijn uitgenodigd om die dag te genieten van een door leerlingen verzorgde 'high tea'.

Leerlingen worden uitgebreid voorgelicht over het doel van de actie door hun mentor. Iedere leerling krijgt een 'actiekaart' met informatie over het doel van de actie. Op deze kaart wordt ook genoteerd welke klus de leerling gaat aanpakken en het bedrag dat de leerling daarmee verdient. Helaas heeft de ervaring geleerd dat de actie soms misbruikt kan worden. Het is absoluut niet de bedoeling dat leerlingen bij onbekenden om geld vragen. Leerlingen die geen actiekaart kunnen laten zien werken waarschijnlijk niet voor Actie Paardenkracht. Als u benaderd wordt door iemand die geen weet heeft van het doel van de actie en/of geen actiekaart heeft, informeert u dan zo snel mogelijk de school (tel. 5193500).

Afbeelding
Afbeelding