Een gezellige lunch in het nieuwe onderkomen van VluchtelingenWerk Oegstgeest. | Foto: Wil van Elk
Een gezellige lunch in het nieuwe onderkomen van VluchtelingenWerk Oegstgeest. | Foto: Wil van Elk Foto: Wil van Elk

VluchtelingenWerk Oegstgeest verhuist naar Carpgebouw

onderkomen n Per 1 oktober heeft het kantoor van VluchtelingenWerk Oegstgeest een nieuw onderdak gevonden in het Carp-gebouw, Rhijngeesterstraatweg 13b, dat is achter het gemeentehuis en naast de SOEK.

Vanuit dit kantoor begeleidt VluchtelingenWerk statushouders (erkende vluchtelingen met een verblijfsvergunning) bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Oegstgeest. VluchtelingenWerk prijst zich gelukkig met de goede samenwerking met de gemeentelijke instanties en heeft daarom op 8 december medewerkers die betrokken zijn bij de vestiging en integratie van statushouders, uitgenodigd om onder het genot van een broodjeslunch te komen kennismaken met het nieuwe kantoor en van gedachten te wisselen met een aantal vrijwilligers en statushouders.
Mevrouw Tilly van Leeuwen, teamleider van de locatie Oegstgeest, gaf in haar welkomstwoord een korte opsomming van de activiteiten die plaatsvinden in of vanuit het kantoor.
VluchtelingenWerk Oegstgeest bestaat uit haarzelf en zo'n 40 vrijwilligers: 12 maatschappelijk begeleiders, 1 juridisch begeleider, 20 taalcoaches en 7 tolken. "We hebben op dit moment meer dan honderd statushouders in de begeleiding. Elke nieuwe statushouder wordt gekoppeld aan een maatschappelijk begeleider, vrijwilliger bij VluchtelingenWerk, die de eerste twee jaar ondersteuning geeft bij de vestiging en integratie in Oegstgeest. Het begint met tekenen van het huurcontract, inschrijven bij burgerzaken en sociale dienst van de gemeente en daarna allerlei administratie voor zorg- en WA-verzekering afsluiten en toeslagen. Binnen twee weken moet het huis bewoonbaar zijn, dus moeten de mensen snel weten waar (kringloop)winkels in deze omgeving zijn, en hulp krijgen bij het aansluiten van energie, water en internet. Ook moeten er fietsen worden aangeschaft. In het begin is er vaak geen andere gemeenschappelijke taal dan handen- en voetenwerk, maar als meer nodig is, kan een van de vrijwillige tolken helpen. De maatschappelijk begeleiders komen vaak bij de mensen thuis, bespreken post en financiën, en nemen hen mee naar allerlei instanties zoals huisarts, tandarts, consultatiebureau, inburgeringinstituut, school, kinderopvang, en soms naar de juridische afdeling van VluchtelingenWerk Leiden voor gezinshereniging.
Als de vestiging geregeld is, komt de nadruk te liggen op integratie en participatie, zoals hulp bij het inschrijven voor zwemles, muziekles of sportvereniging en bij het vinden van beroepsopleiding en werk, betaald of als vrijwilliger. Na twee jaar begeleiding kunnen deze nieuwe Oegstgeestenaren altijd nog op het woensdagse spreekuur komen met moeilijke post of vragen voor doorverwijzing. Statushouders gaan naar inburgeringslessen bij officiële instituten in Leiden of in het Dorpscentrum; daarnaast kunnen ze een vrijwillige taalcoach krijgen met wie ze eenmaal per week 1-op-1 kunnen oefenen, of doen ze mee aan de extra groepslessen die door vrijwilligers gegeven worden. Ze moeten namelijk hun inburgeringsexamen op tijd halen."
Met de mensen die nog deze maand in Oegstgeest komen wonen, heeft Oegstgeest in 2016 in totaal 60 nieuwe statushouders gehuisvest en daarmee z'n taakstelling precies gehaald. "Daar mogen we met z'n allen best trots op zijn. We hebben hard gewerkt en goed samengewerkt; we hebben tenslotte allemaal hetzelfde doel voor ogen: zorgen dat iedereen zich in Oegstgeest thuis voelt en kan meedoen."
Belangstelling voor vrijwilligerswerk bij VluchtelingenWerk Oegst­geest? Neem dan contact op met mevrouw Tilly van Leeuwen, tvanleeuwen@vluchtlingenwerk.nl of 071 5153133 op maandag, dinsdag of woensdag.


Poelgeest moet wachten op de brug

politiek n Afgelopen week viel bij de inwoners van Poelgeest een brief op de mat van de gemeente Leiden. Hierin informeerde de projectleider van de brug Poelgeest de bewoners over de ontwikkelingen rond de nog te bouwen brug over de Haarlemmertrekvaart.

In de brief werd uitgelegd dat het ontwerpbestemmingsplan waarin de brug wordt vermeld, niet afgelopen zomer in procedure is gebracht. "Inmiddels is deze planning gewijzigd, omdat er meer voorbereidingstijd nodig is dan verwacht om het bestemmingsplan in procedure te kunnen brengen."
De nieuwe planning is dat het plan in april 2017 gepubliceerd zal worden. Na behandeling van zienswijzen zal het bestemmingsplan uiteindelijk rond oktober 2017 vastgesteld kunnen worden.
Wethouder Wendelien Tönjann legde aan de gemeenteraad uit dat Leiden de verantwoordelijk projectleider voor de brug is, en dat Oegstgeest dus weinig kan doen aan deze vertraging.

"De gemeente Leiden heeft mei 2016 om de tafel gezeten met de provincie," zei raadslid Eelke van den Ouweelen (LOKAAL). "Daar werd duidelijk dat het met name voor de molenbiothoop van belang is de nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen integraal te beschouwen. Volgt op deze lange vertraging geen afstel?"
"De provincie heeft Leiden gedwongen tot een extra gebiedsvisie. Dat leidt tot vertraging," stelde Tönjann. "Evenwel ben ik blij dat er nu een vrij harde uitspraak is dat het ontwerpbestemmingsplan nu daadwerkelijk in april gepubliceerd zal worden."
Evenwel nog lang wachten voor de bewoners van Poelgeest, die tien jaar geleden al op een tweede brug over de trekvaart hoopten. (WT)

De 'ruimtelijke complexiteit' zorgt voor vertraging van het bestemmingsplan. | Foto Willemien Timmers