Het ingewikkelde verkeersknooppunt zou wellicht rijp zijn voor versie 2.0. | Foto: Wil van Elk
Het ingewikkelde verkeersknooppunt zou wellicht rijp zijn voor versie 2.0. | Foto: Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Een woud aan verkeersborden

Verkeersborden n Wie voor het eerst komt aanrijden bij de Groene Kerk aan de Haarlemmerstraatweg raakt al snel gedesoriƫnteerd door de ongewone verkeerssituatie. Een pittige drempel, veel markeringen en heel veel verkeersborden.

Door: Wil van Elk

Bij de aanleg van de nieuwe begraafplaats is goed nagedacht over de indeling van het terrein en de weg er naartoe. Daarbij is met de beperkte ruimte die beschikbaar is voor het verkeer de wegindeling slim aangepast. Van de twee fietspaden is er een overgebleven aan de kant van de kerk voor beide richtingen. Het is een punt waar veel verschillende soorten weggebruikers elkaar treffen.

"Er is eigenlijk niet zo veel mis", vertelde de begraafplaatsbeheerder. De hoge drempel, aangelegd om de snelheid van het verkeer te drukken, daar moet je rustig overheen rijden. Toch zie je flinke terreinauto's er vlot overheen rijden. Maar al te vaak klinkt er een harde dreun als er weer eens een auto die niet hoog op de wielen staat een flinke smak op het wegdek maakt. "Bij het komen aanrijden kunnen automobilisten niet snel de situatie inschatten en schrikken soms omdat ze pas laat zien dat het een forse drempel is en dat ze overstekende fietsers en voetgangers voorrang moeten geven." Hoewel vrachtverkeer verboden is, rijden er dagelijks vrachtauto's.

Opletten

Fietsers die vanuit de Dorpsstraat de kanaalbrug overgaan, gaan na de brug direct links naar de overkant om daarna makkelijk richting Rijnsburg af te kunnen slaan. "Ze kiezen de makkelijkste weg; het gaat meestal goed", vertelt de bloemenkweker op de hoek die desondanks al menig fietser heeft moeten oprapen. Ook bij het uitrijden van zijn uitrit moet hij dubbel zo goed opletten. De gemeente heeft speciaal voor hem een verkeersspiegel opgehangen zodat hij fietsers van rechts kan zien aankomen, ook al behoren zij daar niet te fietsen. Hij krijgt soms de meest bizarre verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. Hij blijft er rustig onder, haalt berustend zijn schouders op en zegt dan: "Ik heb mijn bedrijf hier, en jij mag hier niet fietsen!". Zie vervolg op pagina 7.