Wietske Paping met haar creatie: de clutch van Klötsj. Honderd procent handmade in Italy. | Foto Willemien Timmers
Wietske Paping met haar creatie: de clutch van Klötsj. Honderd procent handmade in Italy. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Wietske Paping lanceert de perfecte clutch

Ondernemen n Wietske Paping-Kool is een goed Oegstgeester voorbeeld van een vrouw die haar dromen niet loslaat. Ondanks een 'zakelijke' carrière in het gezondheidsrecht (een praktische en realistische keuze die ook bij haar past), wachtte ze op het juiste moment om ook haar creatieve kant naar buiten te brengen. Op vrijdag 18 november lanceerde zij in Villa Beukenhof haar eigen 'premium fashion label': Klötsj.

Door Willemien Timmers

Wietske ontwikkelde in haar vrije tijd, naast haar drukke baan als (interim) jurist en het draaiend houden van een huishouden met twee tienerdochters, dè ideale clutch.


Voor de niet-modekenners onder ons: een clutch (de verkorte vorm van 'clutchbag') is een klein (vaak langwerpig) tasje dat je makkelijk in je hand kunt houden. Het kleine tasje heeft bijna nooit hengsels, en oogt altijd chic, omdat het, anders dan bij een gewone handtas, niet volgestopt kan worden met van-alles-en-nog-eens-wat.


Terug naar Wietske: Na haar middelbare school in Gouda, waar ze uitblonk in tekenen en handvaardigheid, besloot ze rechten te gaan studeren in Leiden. "Ik ben toen ook wel bij creatieve opleidingen gaan kijken, maar daar voelde ik geen klik," legt Wietske uit. "Ik houd ervan om dingen te creëren, maar ben gewend om daarbij heel mooi en netjes te werken." Lachend: "Het was teveel out-of-the-box voor mij."


Gelukkig kon ze haar 'precieze' kant wel kwijt in haar studie civiel recht. Als keuzevak volgde ze gezondheidsrecht, en ging na haar afstuderen onder andere aan de slag als letselschadejurist, en later als juridisch adviseur bij verschillende ziekenhuizen. "Heerlijk werk om te doen, maar toen de meiden wat ouder werden, kriebelde het toch om ook mijn creatieve kant verder te ontwikkelen. Als je de hele dag bezig bent geweest met medische geschillen, is het fijn om je even met heel andere dingen bezig te houden."


Een paar jaar geleden volgde ze een oriëntatie-cursus bij de Kunstacademie in Den Haag. "Ik kreeg er ontzettend veel energie van, maar zag mijzelf daar niet in vier jaar een volledige opleiding volgen. Dat was op dat moment teveel om in mijn eigen èn het gezinsleven in te passen." Uiteindelijk begon Wietske aan de opleiding Modedesign bij de Artemis Hogeschool voor Styling in Amsterdam. "Eén dag in de week naar school, en daarnaast twintig uur huiswerk. Dat was best pittig." De (juridische) praktijk haalde haar echter in, en na het eerste jaar, besloot ze het tweede en laatste jaar uit te stellen tot later. "Het werd te druk met juridische opdrachten. Ook leidde de opleiding voor mijn gevoel niet tot iets concreets, terwijl dat wel was wat ik zocht."


Al langer liep Wietske met het idee rond om mooie tassen te maken. "De Nederlandse vrouw is klaar voor de clutch, zo zag ik. Het is misschien niet de meest praktisch tas voor alledag, maar hij maakt je outfit helemaal af." Nadat ze met een vriendin was mee geweest naar dé grote beurs in Milaan besloot ze er echt voor te gaan. Veel tijd ging er zitten in het vinden van de juiste verhoudingen, want, hoe simpel de clutch er ook uit ziet, ook bij dubbelvouwen moet de handtas nog de juiste proporties hebben. Een clutch van Klötsj is geschikt voor een zakelijke afspraak (laptop en papieren passen er ruim in), maar dubbelgevouwen ook voor een avond uit.
"Toen het prototype eenmaal klaar was, ben ik met mijn man naar een fabriek in Italië gegaan waar we inmiddels contact mee hadden. Daar werd duidelijk dat zij inderdaad het high-end product, met grote aandacht voor details, konden maken dat ik voor ogen had. Zij toonden mij het prachtige Italiaanse kalfsleer waarmee ze werken, en ik kon zien op welke ambachtelijke manier zij dit soort handgemaakte tassen fabriceren. Geweldig om te zien!"
Wie op zoek is naar 'de ideale clutch' en wie een statement wil maken met haar accessoires, kan op www.klotsj.nl alle versies van de tas vinden. "Ik ben er heel trots op hoe mooi de verschillende tassen zijn geworden, of het nu gaat om de 'spots', de 'effen' of de 'croco'. Ik hoop dat ik er veel vrouwen heel blij mee ga maken."


Standaards voor Repair Café

repareren n Afgelopen zaterdag, tijdens het maandelijkse Repair Café namen de vrijwilligers twee standaards aan om fietsen op ooghoogte te repareren in gebruik.

De aanschaf hiervan was mogelijk dankzij een gift van het Rabo Wensenfonds. "Beter voor je rug, beter voor je gezondheid," glunderde Hassan, vrijwilliger met veel ervaring in het sleutelen aan fietsen.

De vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest met de standaards. | Foto BvdLoeff