Ming Ip (r) heeft een goede opvolger in zijn zoon Ka Lun Ip. | Foto: Willemien Timmers
Ming Ip (r) heeft een goede opvolger in zijn zoon Ka Lun Ip. | Foto: Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Genieten bij China House

n Ming Ip geeft stokje over aan zoon Ka Lun

ondernemen n 'Iedereen eet en drinkt, maar slechts weinigen kunnen smaak appreciëren' zei Confucius, de filosoof uit het oude China. Bij China House, het Kantonese Specialiteiten Restaurant aan de Ommevoort zijn ze zich terdege daarvan bewust. Uit de keuken komen slechts gerechten die qua kleur, aroma, smaak en structuur in evenwicht zijn. Geen wonder dat het restaurant al bijna dertig jaar avond aan avond vol zit. China House eigenaar Ming Ip heeft onlangs besloten het wat rustiger aan te gaan doen. Zijn zoon, Ka Lun Ip, zelf geen vreemde in de horeca-branche, zal het restaurant overnemen.

Door Willemien Timmers

Ming Ip begon op vijftienjarige leeftijd al met werken in de keuken. Als geen ander leerde hij de fijne kneepjes van het vak kennen van zijn vader, maar ook van andere koks waarmee hij werkte. In 1970 kwam Ip naar Leiden. Na jaren ervaring opgedaan te hebben, vestigde hij zich met 'China House' in 1987 in Oegstgeest, terwijl hij ook in Leiden nog een zaak runde.

Boven de winkels

"In die tijd was het nieuwe winkelcentrum, hier aan de Lange Voort, nog niet gebouwd. We hadden een prachtige zaak boven de bloemenwinkel en de Jac. Hermans. Het was altijd druk. We hebben zelf een keer de minister van landbouw uit ­China op bezoek gehad."
Het feit dat het restaurant op de eerste etage gevestigd was, bleek niet voor iedereen even handig. "Als één van de eersten installeerden we daarom een traplift. Dat bleek een groot succes. Ook veel kinderen konden niet wachten om ook gebruik te maken van het toen high-tec hulpmiddel."
Het plan was dat er in de loop van 1989 een echte lift in het restaurant geïnstalleerd zou worden. Zo ver kwam het echter niet. Omdat een stevige storm een gedeelte van het dak wegblies, ging alle aandacht en geld naar het herstellen en restylen van het restaurant. "We hebben toen een heel modern restaurant neergezet," vertelt Ming Ip trots.

Wok – of verfijnder?

In die tijd schoten lopend buffet-restaurants als paddenstoelen uit de grond. "We wisten toen dat ook wij onze toekomstige koers moesten bepalen. De keus was of we ook een lopend buffet of een wok-restaurant zouden worden, of dat we ons verder zouden ontwikkelen in het hogere segment, met meer verfijning, en à la carte. Eigenlijk was de keus snel gemaakt. Wij houden ervan om de authentieke Chinese cuisine te bereiden. Deze werd en wordt met veel hartstocht en passie bereidt door onze top koks, en die volle smaken en aroma's van de gerechten proeven onze gasten. De koks maken van elk gerecht culinaire kunst!"
Mede door deze keukenfilosofie kan China House lid zijn van de Fine Eastern Restaurants (FER). De FER is een vereniging van toonaangevende Chinese restaurants in Nederland die als doel hebben gesteld om de rijke Oosterse gastronomie naar een groter publiek te brengen, door zich te onderscheiden in keuken, bediening en inrichting.

Op de hoek

Toen duidelijk werd dat dat er een heel nieuw winkelcentrum gebouwd zou gaan worden, vonden een aantal zaken een tijdelijk onderkomen in het Irispark. "25 maanden hebben we ons restaurant gerund in een soort van bouwkeet. Toch hebben we er geen enkel nadeel van ondervonden. Ook dat restaurant hebben we smaakvol weten in te richten."
In de zomer van 2005 kon China House haar deuren openen in het splinternieuwe winkelcentrum. Daar kunnen gasten onder een gigantische parasol genieten van smaakvolle gerechten en van het prachtige decor op de muren. "De plek die we nu hebben, op de hoek aan de Ommevoort, is ideaal. Iedereen kan voor de deur parkeren."

De zoons van Ming Ip helpen alle drie mee in de zaak. "Van kinds af aan heb ik hen meegenomen uit eten, ook naar de duurdere zaken. Zo hebben ook zij de passie voor lekker eten en koken mee gekregen."
Nu vader Ming heeft besloten af te bouwen en het wat rustiger aan te doen, gaf zoon Ka Lun aan dat hij graag het restaurant wil overnemen.
"Mijn hele leven werk ik al in de horeca, en na mijn studie economie aan de VU in Amsterdam ben ik dat blijven doen," vertelt hij. Ka Lun bracht onder andere de keten Wok to Go van vier naar tien filialen, leidde een restaurant op het Buitenhof, en werkte vier jaar voor de Aziatische supermarktketen Amazing Oriëntal. Hier was hij verantwoordelijk voor het nieuwe winkelconcept Amazing Toko, de eerste winkel in Hoofddorp en de foodcorners in de supermarkten.

Ook moderne gerechten

Ook al zal Ka Lun Ip de leiding nemen in het restaurant, de filosofie om mooie authentieke gerechten op hoog niveau te serveren, zal blijven.
Wel is inmiddels zijn hand te zien in een extra kaart, waarop naast de authentieke Kantonese en de klassiek Chinees-Indische gerechten, moderne Aziatische gerechten te zien zijn. "Hierin zijn invloeden vanuit bijvoorbeeld Japan, Thailand en Singapore te zien." Ook heeft Ka Lun een liefde voor mooie wijnen. "Geweldig om bij diverse gerechten heerlijke wijnen te zoeken. Kortgeleden hadden we dan ook een zeer succesvolle wijn en spijs-avond. Als gasten hier komen eten kunnen we hen adviseren in de wijnkeuze. We hebben tien soorten wijn per glas openstaan."
Daarnaast speelt Ip ook in op de vraag van gasten om lichter en gezonder te eten. Ook aan vegetarische gerechten is er ruime keus.

Wie met en rond de kerstdagen bij China House wil eten, kan nu al reserveren. "Onze Chinese koks zullen de gasten versteld doen staan."

Naast dineren in het stijlvolle restaurant is het ook mogelijk om de gerechten van China House af te halen. Ook heeft het restaurant een professionele cateringservice voor alle recepties en feesten.

Op de Facebookpagina van China House laat Ka Lun de nieuwe gerechten zien, maar ook wat er achter 'het luikje' gebeurt en vertelt hij weetjes over het culinaire Azië.

Restaurant China House, Ommevoort 2, Oegstgeest. Tel: (071) 5171129

www.chinahouse.nl