Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

In Memoriam Egmond van Rijn

Op 14 november overleed Egmond van Rijn, oud-voorzitter van de Volksuniversiteit K&O Oegstgeest. Egmond is vanaf 2006 ruim tien jaar voorzitter geweest van K&O en heeft die functie vervuld op een manier die bewondering afdwingt. Ieder jaar een aansprekend programma maken, het team inspireren tot nieuwe ideeën, de organisatie soepel laten draaien. Het lijkt makkelijker dan het is.


Hij deed dat onder andere door een goede sfeer te creëren. Zo zorgde hij iedere vergadering voor een koekje bij de koffie, was hij altijd open en transparant en gaf hij iedereen de gelegenheid om zijn of haar inbreng te leveren. Dat dit soms wat meer tijd vroeg dan voorzien, was dan maar zo. Het kwam de betrokkenheid en besluitvorming immers ten goede. Het roer hield hij altijd stevig in handen. En besluiten werden voor alle duidelijkheid altijd afgesloten met een droog tikje van zijn voorzittershamer.
Egmond heeft voor vele programmaboekjes en jaarverslagen het voorwoord in zijn enthousiasmerende stijl gecomponeerd, waarin men geïnformeerd werd over programma en ontwikkelingen van K&O.
We denken met veel plezier terug aan de speeches welke Egmond hield bij gelegenheid van het afscheid van een of meerdere bestuursleden. Met rake typeringen en humor kregen ze een sfeervol afscheid.
In het zomerprogramma bedacht en organiseerde Egmond de historische fietstocht. Dat werd een succes, er waren veel meer liefhebbers voor de tocht dan gedacht. Het werd desondanks een leerzame en geslaagde tocht. Vooral door de interessante verhalen van Egmond over de historische plaatsen welke we aandeden. De tocht werd dan ook wegens succes ook dit jaar gehouden.
Bovenal was Egmond als voorzitter het boegbeeld van K&O. Dat kwam het meest tot uiting in de strijd tegen het besluit van de gemeente om de programmasubsidie in twee jaar tot nul te reduceren. In de brieven naar aanleiding hiervan, in de overleggen met het gemeentebestuur, bij het inspreken in de gemeenteraad stelde hij klip en klaar wat K&O ervan vond.


Hij heeft met zijn wijze van besturen, integriteit, voortvarendheid en humor het bestuur altijd zeer gemotiveerd. We zijn Egmond zeer veel dank verschuldigd voor zijn belangrijke bijdrage aan het succes en het voortbestaan van K&O.

We zullen hem zeer missen als boegbeeld, leidsman en kameraad.

Cos van Teylingen - Namens K&O