Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Duinzigt omarmt Shakespeare

theater n Begin november bracht theatergroep ZEP in de Leidse Schouwburg een moderne, voor jongeren toegankelijke uitvoering van 'Hamlet' ten tonele. In de zaal zaten 35 tweedeklasleerlingen van het Teylingen College, die binnen het talentenprogramma Duinzigt XL voor Arts hebben gekozen.

En ze zaten daar met een reden! Later dit jaar zullen de leerlingen zelf schitteren of figureren in een stuk, dat gebaseerd is op het werk van de 16e-eeuwse, Engelse toneelschrijver. "Smoothie Shakespeare" is een verassende mix van vijf Shakespeareklassiekers met o.a. MacBeth, Midzomernachtdroom en Romeo en Julia. Drijvende krachten achter deze productie, waarbij de leerlingen niet alleen het toneelspel, maar ook het decor, de kostuums en de belichting voor hun rekening nemen, zijn docenten Rob Koolemans en Anna van Rooden. Binnen XL Arts bieden zij leerlingen de kans hun creatieve talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Behalve plezier gaat het dan ook om het opdoen van nieuwe ervaringen.

Daarnaast is ook de Duinzigt-toneelgroep weer gestart met dit jaar leerlingen van klas 1, 2 en 3 (mavo en havo). En ook hier is gekozen voor Shakespeare. Na een aantal jaren met lichtere kluchten en detectives heeft docent Koolemans deze keer gekozen voor een eigentijdse bewerking van "Hamlet". Vier en een half uur verraad, jaloezie, list, bedrog en wraak, speciaal voor VO-scholen teruggebracht tot vijf kwartier schooltoneel. Koolemans hoopt dat leerlingen gaan zien dat deze ingewikkelde emoties en gedachten van alle tijden zijn. Met de terroristische aanslagen in België en Frankrijk en de Amerikaanse presidentsverkiezingen nog vers in het geheugen moet die boodschap wel landen. "To be or not to be … that's the question".


Tweede druk boek 'Verbeelding'

lezen n Eind mei verscheen het boek 'Verbeelding' van de Oegstgeester schilder Caroline Mars en dichter Ronald da Costa, een bijzondere combinatie van schilderkunst en woordkunst.

Het is een sfeervolle uitgave met een speels, meditatief karakter.
Vanwege de grote belangstelling is onlangs de tweede druk verschenen. Van de eerste druk zijn bij de Oegstgeester boekhandels nog maar enkele exemplaren verkrijgbaar. 'Verbeelding' is een aantrekkelijk cadeau met het oog op de komende feestdagen. De prijs is €14,50 en behalve in Oegstgeest ook te koop via r.e.dacosta@live.nl.