Wethouder Roeffen opent het 'Taalpunt Oegstgeest' onder het toeziend oog van vrijwilligers. | Foto Willemien Timmers
Wethouder Roeffen opent het 'Taalpunt Oegstgeest' onder het toeziend oog van vrijwilligers. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

'Taalpunt Oegstgeest' feestelijk geopend in de bibliotheek

lezen n In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven. In de Bollenstreek wonen ongeveer 25.000 laaggeletterden. "De kans is dus groot dat u zo iemand bent of kent. Om beter te leren lezen en schrijven, heeft de Bibliotheek Bollenstreek taalspreekuren, taalmaatjes en speciale boeken en materialen," vertelt Eline de Visser van Bibliotheek Bollenstreek.

"Vaak wordt gedacht dat alleen ouderen of mensen van buitenlandse komaf deze problemen hebben. Maar niets is minder waar. Ook jongeren vinden het soms lastig om een tekst te begrijpen of zelf iets op papier te zetten", vertelt de Visser. "En hier in de Bollenstreek is twee derde van de laaggeletterden geboren en getogen in Nederland. Ze spreken vloeiend Nederlands, maar lezen of schrijven kost hen moeite. Ze doen er vaak alles aan om dat te verbergen. Ze schamen zich." De gevolgen kunnen groot zijn. Minder carrièrekansen bijvoorbeeld, of stapels ongeopende rekeningen waardoor mensen uiteindelijk in de schulphulpverlening terecht kunnen komen. En als iemand niet snapt wat er in de bijsluiter van medicijnen staat, kan dat gevaarlijk zijn.

Afgelopen donderdag werd in de bibliotheek van Oegstgeest het 'Taalpunt Oegstgeest' feestelijk geopend door wethouder Jos Roeffen. Hij zei te hopen dat door dit taalpunt de drempel om hulp te zoeken voor autochtone Nederlanders en landgenoten met een migratie-achtergrond, lager zal worden.

Bibliotheek Bollenstreek biedt gerichte activiteiten voor laaggeletterden. "Zo houden we elke week taalspreekuren, waar iedereen zonder afspraak kan binnenlopen voor hulp of advies," zegt de Visser. "Ook hebben we boeken en materialen waarmee mensen hun lees- en schrijfvaardigheden kunnen verbeteren; alleen of in een groep. Bovendien werken we met taalmaatjes: vrijwilligers die een ander helpen, bijvoorbeeld met de administratie. Al deze activiteiten zijn erop gericht om problemen te voorkomen en mensen uit hun isolement te halen."

"Heeft u zelf moeite met lezen en schrijven? Of kent u iemand die graag beter wil leren lezen en schijven? Kom dan naar het Taalspreekuur van de Bibliotheek Oegstgeest, Lange Voort 2T. Wij helpen u graag, elke donderdag van 14.00 tot 15.30 uur." Taalmaatje worden? www.bibliotheekbollenstreek.nl/taalhuis.