Hier moet Airbus Defence & Space komen, op het perceel tussen Rhijnhofweg 8 en 9D. | Foto Willemien Timmers
Hier moet Airbus Defence & Space komen, op het perceel tussen Rhijnhofweg 8 en 9D. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Airbus Defence and Space wil hal bouwen aan de Rhijnhofweg

economie n In het gemeentehuis vond op maandag 31 oktober een informatieavond plaats over het plan van Airbus Defence and Space Netherlands om aan de Rhijnhofweg een assemblagehal te bouwen, als alle 'Ariane-plannen' echt doorgaan.

Airbus is het grootste ruimtevaartbedrijf van Nederland en is ontstaan uit Fokker Space/ Dutch Space. Het ruimtevaartbedrijf overweegt deze bouw vanwege een nieuwe productielijn voor de assemblage van aluminium onderdelen voor de Ariane 6, een door Europa ontwikkelde lanceerder om satellieten de ruimte in te brengen.
Als deze Ariane daadwerkelijk gebouwd gaat worden, hoopt Airbus de opdracht te krijgen voor de ontwikkeling en bouw van twee structuurdelen van de Ariane 6, te weten de motorophanging van de bovenste trap en de motorophanging van de eerste trap. Van beide (5,4 en 4,7 meter breed) zullen er per jaar negen tot twaalf stuks geproduceerd gaan worden.
Een woordvoerder van Airbus Defence and Space liet weten dat er bij deze productie geen explosieven en geen gassen worden gebruikt. "Maximaal eenmaal per maand zal er vervoer van en naar de hal plaatsvinden over water en weg." De locatie aan de Oude Rijn maakt het directe transport van grote structuurdelen over water mogelijk. Bij het bedrijf in Oegstgeest zullen ongeveer 25 mensen komen te werken.
Onder voorbehoud van groen licht vanuit het Ariane 6 programma én de uiteindelijke toestemming van moederbedrijf Airbus zal de vergunningsaanvraag eind deze maand plaatsvinden. Bij vergunningsverlening zullen dan eind januari de bouwwerkzaamheden starten. Het is de bedoeling dat de hal dan eind september 2017 wordt opgeleverd.
Het bedrijf liet tijdens de avond weten na de vergunningsverlening direct te beginnen met bouwen, dit voor 'eigen risico en rekening' omdat eventuele bezwaarprocedures dan nog lopen.
De Oegstgeester Rhijnhofweg, die ook volgend jaar vanuit Leiden niet per auto te bereiken zal zijn, zal verbreed worden vanaf de kant van Oegstgeest om zo goed vervoer mogelijk te maken. Omwonenden werd verzekerd dat de recreatievaart geen hinder zal ondervinden van de hal en de werkzaamheden.
De hal wordt achttien meter hoog, en kent een oppervlak van vijfduizend vierkante meter.
Een buurman wilde weten waarom dit plan er in alle snelheid 'doorheen gejast' wordt. "Het belang van de bouw voor de ruimtevaart is groter dan alleen voor Oegstgeest," legde een woordvoerder uit. "Ook regionaal en provinciaal is het voor het zogenaamde Spacecluster van belang dat er hier in de buurt gebouwd kan worden. Als de hal hier eenmaal staat vermoed ik dat er zeker 25 jaar gebruik van zal worden gemaakt."
Gemeente en Airbus benadrukten dat er over de locatie en de bouw van de hal zeer intensief overleg is gepleegd. "We proberen rekening te houden met alle belangen."
Vanaf 24 november zal het plan zes weken ter inzage liggen. (WT)