Hovenier Maandag plant, met hulp, één van de malussen in de Dorpscentrum-tuin. | Foto Willemien Timmers
Hovenier Maandag plant, met hulp, één van de malussen in de Dorpscentrum-tuin. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Jarige tuinclub schenkt bomen

tuinieren n Op woensdag 19 oktober doneerde de tuinclub Oegstgeest vanwege haar 45-jarig bestaan twee sierappelbomen (malussen) aan Dorpscentrum Oegstgeest.

Door Willemien Timmers

Alle bezoeksters (de tuinclub kent geen mannelijke leden) werden toepasselijk getrakteerd op appeltaart en een dankwoord van Dorpscentrum- 'manager' Pieter Hellinga. "Dat jullie hier een boom planten betekent veel voor ons. Dat betekent immers vertrouwen in de toekomst. Bovendien is de boom een echte blikvanger: in het voorjaar bloeit hij, en in het najaar geeft hij vrucht." Hellinga liet verder weten dat men bezig is wellicht zelf eigenaar van het Dorpscentrum te worden.

Tuinclub Oegstgeest bestaat al sinds 1971. "In die tijd ontstonden er in Engeland veel van dergelijke tuinclubs. Via Mien Ruys kwamen deze ook naar Nederland," herinnert tuinclublid Evelien Voogd zich. "Via een driemaandelijks blad, 'Onze eigen tuin', werden mensen aangemoedigd een tuinclub te beginnen, en in het blad stonden dan ook oproepen van de diverse nieuwe clubs. Ook in Oegstgeest vormde zich een enthousiast groepje van vijf vrouwen. Dat is in de jaren uitgegroeid tot de club van veertig leden die het nu is."
De vrouwen die lid zijn, zij zijn zo ongeveer tussen de zestig en de tachtig jaar oud, verschillen enorm qua achtergrond, tuinkennis en grootte van de eigen tuin. "Door het jaar heen hebben we diverse activiteiten," vertelt Voogd. We organiseren onder andere een jaarvergadering, een lezing, een wandeling, een uitwisseling met een andere tuinclub, een tweedaagse busreis en een groot buitenfeest met partners. Ook zijn er momenten dat we als leden elkaars tuinen gaan bekijken. In het verleden was er ook nog een plantenruildag, maar daar bleef de organisator telkens met een te grote hoeveelheid minder populaire planten zitten, dus dat doen we nu gewoon onderling."
De club is volgens het meer dan actieve lid ondanks de wat hogere leeftijd van de leden 'absoluut niet aan het doodbloeden'. "We zijn een club van enthousiaste vrouwen met een prachtig programmaboekje en dezelfde hobby. Dat verbindt."