Op de landelijke natuurwerkdag op 5 november wordt alles bij Vrij Groen verhuisklaar gemaakt. | Foto Anke Casteel
Op de landelijke natuurwerkdag op 5 november wordt alles bij Vrij Groen verhuisklaar gemaakt. | Foto Anke Casteel Foto: Willemien Timmers

Oppotten bij Vrij Groen

natuurwerkdag n Zaterdag 5 november organiseert Vrij Groen van 10.00 tot 16.00 uur een natuur-werkdag op de Rhijnhofweg 13 in Oegstgeest.

In het kader van de Natuurwerkdag wordt er op deze dag in het hele land door vrijwilligers kleinschalig onderhoudswerk verricht zoals snoeien, zagen en het schoonmaken van poelen en paden. Niet bij Vrij Groen, dit keer. Want Vrij Groen moet ergens eind dit jaar weg van de plek in Nieuw Rhijngeest en daarom moet er een eerste serie planten verhuisklaar gemaakt worden door ze in bloempotten te zetten.
Het voelt wel een beetje gek: voorbereiden op de verhuizing, terwijl nog niet bekend is waar naar toe; daarover loopt het overleg nog. Maar dat Vrij Groen aan de Rhijnhofweg weg moet staat vast. En de planten moeten toch ergens weer een goed plekje krijgen, dus worden ze opgepot.

Honderden en honderden plastic plantenpotten zijn al opgehaald bij de bevriende organisatie Kweektuin Singelpark in Leiden. Met trays om ze in te zetten, makkelijk voor transport. Vrij Groen kan er zeker nog meer gebruiken; vooral grote. Maar kleine zijn ook meer dan welkom, want Basisschool Het Dok wil er nog 250 - voor de kerststukjes in december. Mogen ook bij Vrij Groen gebracht worden. Dus neem die mee als je ze nog ergens thuis hebt liggen, of breng ze langs op 5 november, ook als je niet meewerkt.

Meedoen (en na afloop van een kop heerlijke soep genieten)? Schrijf je in via www.natuurwerkdag.nl/locatie/vrij-groen-diversiteitstuin.

Voor gereedschap en handschoenen wordt gezorgd. Thee, koffie, limonade, soep en wat lekkers worden geserveerd. Neem zelf wel een lunchpakket mee. En draag goede schoenen of laarzen en warme kleding.


Training LUBA op Duinzigt

leerlingen Op 10 en 11 oktober kregen de derdejaars van het Teylingen College Duinzigt sollicitatietraining.

Twee medewerkers van uitzendbureau LUBA, waarvan één oud-leerling, schotelden de leerlingen een training voor, die hen moet helpen bij het vinden van een stageplaats.

In de week van 6 tot en met 10 februari 2017 zullen alle 162 mavo- en havoleerlingen van leerjaar 3 een oriënterende snuffelstage uitvoeren. De stage past zowel in de keuzebegeleiding als in het talentenprogramma Duinzigt XL. Vorig schooljaar is de stage op deze schaal voor het eerst aangeboden. Op basis van die ervaringen wil de school het dit jaar nog beter aanpakken. En de training van het van oorsprong Leidse uitzendbureau (LUBA staat voor Lugdunum Batavorum) past daarin. "We willen uiteindelijk dat leerlingen een stage gaan zoeken in een sector waar ze later misschien in verder willen," licht Dineke Houdé, één van de drie stagebegeleiders, toe. "Leerlingen moeten zelf op zoek naar een stageadres en beginnen dan vaak in hun eigen netwerk: bij ouders, ooms en tantes. Met deze training hopen we dat leerlingen ook verder kijken en bedrijven benaderen, waar ze later wellicht een collega kunnen worden." Om bedrijven administratieve rompslomp te besparen en stageverzoeken te stroomlijnen, participeert Duinzigt samen met het Wellant College in het project "Professional meets Talent". PmT is een platform, een website waar professionals (= bedrijven) en talenten (= stagiaires) elkaar kunnen ontmoeten. Het streven is het platform dit jaar zodanig in te richten dat het volgend schooljaar operationeel is.

Dat is voor de huidige derdeklas-leerlingen te laat. Zij gaan binnenkort zelf "de boer op". Een aantal zal bij Oegstgeester bedrijven en instellingen aankloppen. Dan moet blijken wat de training heeft opgeleverd.