Leden van het Platform Hondenvrienden delen flyers uit tegen de invoering van een (gedeeltelijke) aanlijnplicht.
Leden van het Platform Hondenvrienden delen flyers uit tegen de invoering van een (gedeeltelijke) aanlijnplicht. Foto: Willemien Timmers

Hondenbezitters tegen aanlijnplicht

inrichting n Sinds 1 januari 2015 is de Klinkenbergerplas het eigendom van de gemeente Oegstgeest. Deze plas is een belangrijk buitengebied in de hele regio. Oegstgeest werkt samen met buurgemeenten in het project Leidse Ommelanden aan het versterken van de biodiversiteit en groene-recreatieve routes en verblijfplekken in de omgeving. In het definitief ontwerp voor dit recreatiegebied, dat nu te inspraak ligt, worden voor het eerst wandelpaden aangewezen waar een permanent aanlijngebod (dus twaalf maanden per jaar) geldt voor viervoeters. Dit gaat om ongeveer de helft van de verharde paden.

Door Willemien Timmers

Op de website Platform Hondenvrienden hebben al meer dan 3100 inwoners van Oegstgeest en de regio hun steun betuigd tegen dit permanente aanlijngebod op een groot deel van de paden langs de plas. Noortje Bloemzaad, Josée Smailes en Brenda Filippo, hondenbezitters en fervente wandelaars, hopen in de komende weken duidelijk te kunnen maken aan het Oegstgeester college waarom het zo belangrijk is dat er meer loslooppaden langs de Klinkenbergerplas blijven. Zij hebben een alternatief plan ontwikkeld waarop ze voorstellen op de aangewezen wandelpaden slechts de helft van het jaar een aanlijnplicht in te stellen.

"Wij hebben geen alternatief. De Klinkenbergerplas is het enige gebied in de wijde regio waar honden los kunnen lopen. Op het stuk bij het recreatiestrand na, daar gaan ze aan de lijn, en daar hebben we alle begrip voor," benadrukt Brenda Filippo. "Loslopen en spelen is essentieel voor het welzijn van hond en eigenaar. Voor een hond geeft het aangelijnd zijn stress; daarom moeten ze af en toe ontladen. Het is zelfs zo dat KNGF-Geleidehonden stelt dat je enkel een hond krijgt toegewezen als er een losloopgebied in de buurt is."

Binnen het Platform Hondenvrienden is er alle begrip voor een gedeeltelijke aanlijnplicht in het hoog- en broedseizoen. "Echter: minstens driekwart van de bezoekers van De Klink heeft een hond bij zich," legt Noortje Bloemzaad uit. "Bij druilerig winterweer kom je bijna alleen maar wandelaars met hond tegen. Onlogisch dat die vanaf volgend jaar dan ineens op grote delen aangelijnd moeten zijn."

Het traject naar het tot stand komen van het plan voor de nieuwe inrichting van het recreatiegebied hebben de dames als erg positief ervaren. "We hebben ons heel constructief opgesteld. Wij houden van dit gebied, en zorgen er als hondenliefhebbers en natuurliefhebbers voor dat het gebied veilig en schoon blijft. Tijdens de inspraakavonden hebben wij vaak gevraagd hoe het in het nieuwe plan met het aanlijnen van honden zou zitten. Daar werd telkens niet op ingegaan. Sterker nog: men wilde hondenbeleid niet als onderwerp noemen. En dat terwijl wij de grootste gebruikers van de plas zijn," zegt Filippo. "Omdat er niets over het aanlijnen werd gezegd, begrepen wij dat het beleid zo zou blijven als het was. Het nieuwe plan kwam dan ook rauw op ons dak. We hebben juist meegedacht en aangeboden vlechtheggen tussen wandelpaden en vogelgebieden te onderhouden, en dan krijg je dit. Dat voelt als onwil van de gemeente om rekening te houden met de vele hondenbezitters in ons dorp." Graag zien de hondeneigenaars duidelijke en te handhaven regels. "Ik wil graag lopen waar het mag," verduidelijk Filippo. "Mijn wandelplezier is allang aan gort als ik mij tijdens een winterse dag schuldig moet voelen omdat ik mijn hond laat loslopen op een pad waar het eigenlijk niet mag."

MEC

Dick Wallenburg van Milieu Educatiecentrum Oegstgeest (MEC) herkent zich in het probleem van het handhaven. "Maak het plan eenduidiger zodat de kans op een overtreding zo klein mogelijk is. Houd er rekening mee dat er maar weinig uren zijn voor het toezien op de aanlijnplicht." Wallenburg geeft aan verrast te zijn geweest door het begrip onderling in de klankbordgroep. "Er waren geen grote conflicten. Wij als MEC hebben niet aangedrongen op een permanent aanlijngebod op sommige stukken. We hebben op geen enkele manier druk uitgeoefend. Over de detaillering van het plan hebben we het niet gehad. Ik denk dat veel elementen afkomstig zijn van de landschapsarchitect. Dat neemt natuurlijk niet weg dat wij als natuurorganisatie blij zijn met het plan zoals het er ligt."

motie

De Oegstgeester VVD-fractie komt komende donderdag met een motie om in ieder geval één belangrijk verzoek van het Platform Hondenvrienden in het ontwerp op te nemen. In de motie vraagt de partij het losloopbeleid voor honden conform de huidige regeling aan te passen. Dit houdt in dat het ieder jaar gedurende de periode van 1 oktober tot 1 april rondom de hele plas toegestaan wordt om met loslopende honden te wandelen. "Er ligt een fraai plan, doch dit plan lijkt wel geschreven te zijn voor 365 dagen mooi weer en dat is in de praktijk nou eenmaal niet het geval. Hondeneigenaren laten hun hond ook uit rond de plas als het slecht weer is. Zeker in de wintermaanden zullen de geplande struinpaden voor de honden zeer glad en bijna onbegaanbaar zijn. De natuur zit dan in zijn winterslaap. Loslopende honden bijten de natuur dan niet en door ze rond de hele plas toe te staan zijn de eigenaren meteen een soort toezichthouder," aldus Barbara van Duren, woordvoerder voor de VVD in de commissie Ruimte en fervent voorstander van een verruimd losloopbeleid rondom de Klinkenbergerplas.

serieus

De gemeente Oegstgeest laat weten dat de Klinkenbergerplas een gebied is voor iedereen. "Recreanten, natuurliefhebbers en zeker ook hondenbezitters. We kijken vanuit de gemeente terug op een proces waarin er soms pittige gesprekken waren, maar steeds vanuit een positieve insteek en in goede sfeer. Vanaf de start is gesproken over de waarde van het gebied als losloopgebied, maar ook over het feit dat loslopende honden niet altijd samengaan met kwetsbare natuur of andere recreanten zoals spelende kleine kinderen," aldus een woordvoerder. "Veel goede ideeën vanuit de hondenliefhebbers zien we terug in het ontwerp, zoals een extra loslooppad rond de kleine plas, speciale hondenspeelplekken en een tweede hondenstrandje. Op andere plekken in het ontwerp is juist ruimte voor nieuwe natuur en andere groepen recreanten. Door op die plekken te kiezen voor een aanlijnplicht in plaats van een verbod, blijft het mogelijk met de hond een rondje om de plassen te lopen. Een expliciete wens vanuit de hondenbezitters."
De gemeente laat weten de reactie van het Platform Hondenvrienden serieus te nemen. "Bij nieuwe argumenten is er reden om te kijken of het ontwerp moet worden aangepast."