Geconcentreerd vullen de deelnemers het dictee in. | Foto Willemien Timmers
Geconcentreerd vullen de deelnemers het dictee in. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Gezellig Oegstgeester Dictee trekt bijna honderd deelnemers

spelling n Het derde Oegstgeester Dictee werd op 11 oktober door de Rotaryclub Oegstgeest e.o. georganiseerd. De locatie was weer de aula van het Teylingen College aan de Wijttenbachweg in Oegstgeest.

Er deden dit keer 97 dicteeliefhebbers en 2 dicteetijgers mee. Mede dankzij de tekst van het dictee in dichtvorm, de muziek, de lekkere hapjes gesponsord door het mkb van Oegstgeest en de vele deelnemende teams (20) was het een gezellige avond.

Het muziektrio werd geleid door Mignon de Lange (viool). De klarinet werd weer gespeeld door Ben Schueler en de accordeon werd ditmaal gespeeld door Sofie de Klerk.

De inleiding en de tussenteksten werden gesproken door Just Kerckhoff, die Harry Theuns (voorzitter van de dicteecommissie) verving vanwege zijn rugklachten. Het pittige dictee van Teun Klumpers stelde de spellingvaardigheden van de deelnemers flink op de proef. Dit bleek uit de foutenscores, die duidelijk hoger waren dan vorig jaar (overall gemiddelde 51,6). De volgorde was weer als bij het nationaal dictee: eerst een voordracht door de schrijver zelf, dan een presentatie zin voor zin door Ko Colijn, gevolgd door nog eens een lezing van zijn gedicht door de schrijver. In tegenstelling tot de wijze van corrigeren vorig jaar, werden nu alle dictees door de deelnemers zelf gecorrigeerd, onder leiding van de jury. Daarna volgde een selectie en gingen de correctoren samen met de jury aan de slag. De hoofdprijs werd dit jaar wederom gewonnen door Cees Otto, met 21 fouten. Hij is wiskundedocent aan het Rijnlands Lyceum. De prijswinnaars voor de categorie van 40- jaar of jonger waren Nienke Klinkhamer Welling met 32 fouten en Jaco van der Mey met 35 fouten, voor de categorie van 41 jaar of ouder waren het Eva Eising met 23 fouten en Mignon de Lange met 24 fouten. Er deden dit jaar ook weer teams mee; de twee beste teams waren team Evertsenlaan en team 1 van de Rotaryclub Oegstgeest e.o. met respectievelijk een gemiddelde van 32,0 en 32,7 fouten. In de categorie van de specialisten was Frans van Besien uit Gent met slechts 10 fouten de beste. In totaal werd door de deelnemers € 2039,- bijeengebracht.

Op pagina 14 van deze krant staat het dictee in z'n geheel.