Cappella Pro Cantibus. Dirigent Rens Tienstra staat achteraan rechts op de foto.
Cappella Pro Cantibus. Dirigent Rens Tienstra staat achteraan rechts op de foto. Foto: Willemien Timmers

Prachtig Requiemconcert op 29 oktober in Regenboogkerk

muziek n Het Oegstgeester koor Cappella Pro Cantibus geeft op zaterdag 29 oktober om 20.00 uur een Requiemconcert in de Regenboogkerk, gelegen aan de Mauritslaan. Onder meer het zeer bekende Requiem van Fauré zal ten gehore worden gebracht.

Door Wim van Tuijl

Het gratis concert, dat mede mogelijk wordt gemaakt door de Protestantse Gemeente Oegstgeest en het Cultuurfonds Oegstgeest, wordt gegeven rondom de bekende katholieke herdenkingsdag Allerzielen. Het is een typisch christelijke feestdag, die, behalve bij katholieken, meer ingang begint te vinden in protestantse kringen. "Herdenken is niet alleen iets voor christenen", zegt dirigent Rens Tienstra, die onlangs ook benoemd is als dirigent aan de St. Bavo in Haarlem. Hij geeft voorbeelden als Dia de Muertos in Mexico en Halloween. "Denk ook aan de recente herdenking van de ramp met de MH17 en kijk naar 4 mei. De laatste jaren worden niet alleen de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog herdacht, maar ook de gesneuvelden in andere oorlogen", geeft Rens aan. "Herdenken in breder perspectief lijkt een succesvolle 'vertaling' van de traditie voor een jongere generatie."
"Het Requiem van Fauré staat rond deze tijd veel geprogrammeerd. Het aparte is dat Fauré het niet heeft gecomponeerd naar aanleiding van het overlijden van een dierbare. Het is als het ware 'voor het plezier' geschreven", vertelt Rens. Naast genoemd werk zal het koor ook drie bij het Requiem passende werken van modernere componisten ten gehore brengen: het Agnus Dei van Barber, Pater Noster van Vasks en Nunc Dimittis van Lukaszewski. Er is tussendoor een instrumentaal intermezzo voor harp en viool van Saint-Saëns.
Rens beaamt dat dirigeren intensief werk is. "Nee, ik ben tijdens de uitvoering zo geconcentreerd met het koor bezig, dat ik zelf onmogelijk gedachten over herdenken in mijn denken kan toelaten, zonder dat de aandacht verslapt." Cappella pro Cantibus is een prima koor om mee te werken. Rens relateert naar genoemd programma. "Het koor is dus uitstekend in staat om naast klassieke eveneens nieuwe invullingen te geven aan de oude traditie van herdenken."
Medewerking aan dit programma verlenen: musici van het kamermuziekensemble De Bezetting Speelt, organist Jaco van Leeuwen en de solisten Jet van Helbergen en Berend Eijkbout.