Spelen en zwemmen bij het hondenstrand, een trekpleister voor honden en hun begeleiders. | Foto: Mariska de Graaff
Spelen en zwemmen bij het hondenstrand, een trekpleister voor honden en hun begeleiders. | Foto: Mariska de Graaff Foto: Willemien Timmers

Zeker 2400 steunbetuigingen tegen permanente aanlijnplicht bij plas

uitlaten n De permanente aanlijnplicht voor honden in het Oegstgeester recreatiegebied Klinkerbergerplas, moet van tafel. Dat stelt Platform Hondenvrienden.

De gemeente Oegstgeest is van plan om de bewegingsvrijheid van hond en eigenaar of begeleider te beperken vanwege de herinrichting van het terrein. Ruim de helft van de verharde paden zal in het nieuwe plan voor De Klink verdwijnen als losloopgebied. De belangenvereniging van hondeneigenaren en sympathisanten in Oegstgeest en Teylingen heeft inmiddels al 2400 steunbetuigingen opgehaald tegen het voorgestelde plan en deze vorige week donderdag overhandigd aan wethouder Jos Roeffen.
Als gevolg van het voorstel dreigt het enige 'grotere' gebied in de omgeving waar mensen uit de regio met loslopende honden gedurende het héle jaar kunnen wandelen, te 'verdwijnen'. "Het enige alternatief is een stuk strand tussen Katwijk en Noordwijk. Jaarlijks maken duizenden burgers met honden gebruik van de Klinkerbergerplas. "De vele steunbetuigingen geven aan dat dit plan voor veel mensen onacceptabel is. De reacties stromen nog steeds binnen'', zegt Brenda Filippo, woordvoerder van Platform Hondenvrienden.
Het gebied kent al jaren een beperkte, seizoensgebonden aanlijnplicht. Er is draagvlak om honden aan te lijnen bij het recreatiestrand, het speeltuintje en de ligweiden van 1 april tot 1 oktober. Het huidige aanlijngebod bestrijkt daarmee een kwart van het verharde pad rond de Grote Plas gedurende zes maanden.

Het hele jaar honden aanlijnen is volgens Filippo onlogisch: "In de koudere jaargetijden krimpt de recreantenstroom drastisch. Dat geldt echter niet voor mensen met honden. Wij lopen onze rondjes met onze honden elke dag opnieuw, het hele jaar door.'' Wandelaars met een hond vormen verreweg de grootste gebruikersgroep, bleek vorig jaar ook uit een gemeentelijke enquête. "De gemeente Oegstgeest erkent dat, maar wil met de herinrichting andere, nieuwe gebruikers lokken. Welke nieuwe gebruikers gaan straks in de koude maanden in weer en wind door het gebied lopen?'', vraagt Filippo namens de bezorgde achterban.
Platform Hondenvrienden keert zich niet tegen het hele herinrichtingsplan. Filippo: "Er zitten ook waardevolle elementen in. Zo komt er veel meer ruimte voor speelplekken voor zowel jongere als oudere kinderen. De eventuele komst van een horecagelegenheid biedt ook kansen. Een gedeeltelijke aanlijnplicht voor honden op bepaalde plekken tijdens het hoogseizoen is voor ons ook bespreekbaar, maar een permanente aanlijnplicht schiet zijn doel voorbij.''
Wethouder Jos Roeffen liet in de afgelopen commissievergadering weten alle zienswijzen te zullen bekijken. "Deze kunnen leiden tot aanpassingen. Besef wel dat we in het huidige plan een evenwicht hebben proberen te vinden voor alle betrokkenen. Natuurliefhebbers willen liever helemaal geen honden in het gebied." Raadsleden Van Duren (VVD) en Van Dissel (Leefbaar Oegstgeest) lieten weten het verzoek van Filippo 'zeer redelijk' te vinden. "De opengestelde struinpaden zijn, in tegenstelling tot de verharde paden, binnen de kortste keren overwoekerd door brandnetels en bramen."


Woningbouw Duivenvoordestraat

bouwen n Afgelopen donderdag werd in de commissie ruimte gepraat over het ontwerpwijzigingsplan Duivenvoordestraat.

Dit wijzigingsplan maakt de realisatie van woningbouw op de huidige ASC-locatie mogelijk. Op het terrein zullen door Provastgoed Nederland b.v. (maximaal) vijftig woningen worden gebouwd.

Het ontwerpwijzigingsplan heeft ter inzage gelegen van 24 maart tot en met 4 mei. De 45 zienswijzen die binnenkwamen zijn samengevat in de Zienswijzenota wijzigingsplan Duivenvoordestraat waarover in de commissie Ruimte werd gesproken. Alhoewel het vaststellen van het wijzigingsplan een bevoegdheid van het college is, was afgesproken om, vanwege de gevoeligheid van het dossier, de raad te horen.

Zowel insprekers als raadsleden spraken hun complimenten uit over de degelijkheid van het voorliggende document. Inspreker Frenken uitte, net als veel raadsleden, zijn zorgen over de waterhuishouding in het gebied om het bouwplan heen. "Het lijkt alsof er binnen het plan slechts oog is voor de nieuwe bewoners, terwijl ook aan de bewoners van de bestaande huizen moet worden gedacht als het gaat om het oplossen van de waterproblematiek. Neem integrale verantwoordelijkheid, en bezint eer ge begint." Wethouder Tönjann benadrukte dat met het Hoogheemraadschap de nodige stappen zijn doorlopen. "Enkel voor dit plan is vijftien procent wateroppervlak opgenomen. Daarbuiten zijn we nog steeds bezig met maatregelen volgens het Wateractieplan. Zo is er in de omliggende straten een vergrote rioolbuis van één meter doorsnee aangebracht en komen er twee gemalen in het Bos van Wijckerslooth en het Hendrik Kraemerpark." Ook waren er zorgen over de geringe afmetingen van het ingetekende trapveldje. "Hierover waren geen afmetingen opgenomen," sprak de wethouder. "Het veldje is echt voor de kleintjes. Grotere kinderen stappen op de fiets naar een groter veld." (WT)

Artist impression van het project Duivenvoordestraat. | Tekening Provast