Het cellopianoduo Hochscheid en van Ruth bij de uitreiking van de Echo Klassik in Berlijn.
Het cellopianoduo Hochscheid en van Ruth bij de uitreiking van de Echo Klassik in Berlijn. Foto: Willemien Timmers

Exportprijs Nederlandse cultuur voor cellopianoduo

muziek n Na ontvangst in Berlijn zondag van een van de internationaal belangrijkste prijzen in de wereld van de klassieke muziek, treedt het cellopianoduo Doris Hochscheid en Frans van Ruth aanstaande zondag, 18 oktober, op in de Paulus, aanvang 16.00 uur.

De Echo Klassik, zo heet deze prijs, is te vergelijken met de Edison Klassiek hier. Het was een grootse show, 'live' uitgezonden door de ZDF.
Doris Hochscheid over dit twee uur durend evenement onafgebroken op tv: "Wat een chique bedoening zeg! Met een limousine opgehaald, op het rode tapijt door een legertje fotografen 'beflitst', champagne en chique hapjes de hele avond, een strakke organisatie met veel aandacht voor detail. En uiteindelijk die trofee vasthouden. We zijn ongelofelijk blij en vereerd dat dit ons toekomt!".
Het Duits is veruit de grootste taal in de Europese Unie. De betekenis en invloed van de jaarlijkse Echo Klassik is daarom aanzienlijk groter en dieper reikend dan bijvoorbeeld de Edison Klassiek. Hochscheid en van Ruth, sinds 25 jaar een ensemble, namen zaterdag eerst deel aan het galaconcert van Echo Klassik, Vervolgens was de uitreiking in het statige en sfeerrijke Konzerthaus Berlin. De wereldtop trad er op.
Frans van Ruth: "We konden het natuurlijk niet laten de lijst van alle winnaars uit het verleden langs te lopen. Wat ons opviel is dat er maar heel weinig Nederlandse musici deze prijs gekregen hebben. Wij zijn dit jaar in ieder geval niet de enige, want we verkeren in het goede gezelschap van [topvioliste] Janine Jansen." Hochscheid en van Ruth schreven met hun zeven cd's, waarop cellosonates van Nederlandse componisten, muziekgeschiedenis. Het geval wil namelijk, dat Nederlandse componisten hier en elders nauwelijks te beluisteren waren en zijn. Dit is althans voor hen het nadeel burger te zijn van een klein land. Zouden Hochscheid en van Ruth daarom nu niet ook de exportprijs van Nederlandse cultuur toekomen? In Oegstgeest vertolken zij onder meer de Sonata concertante van Rudolf Escher, een werk dat zonder twijfel op het internationaal geliefde repertoire thuishoort. Eschers vader Berend, hoogleraar geologie en na de oorlog rector magnificus van de Universiteit van Leiden, woonde met zijn Zwitser vrouw Emma in Oegstgeest, en is een halfbroer van de graficus M.C. Escher. Kaarten te koop bij de Rijnlandse Boekhandel, reserveren via tickets@musaix.org.