Kunstenaar, surfer en bioloog Merijn Tinga kreeg de zaal mee in zijn passievolle verhaal. | Foto Willemien Timmers
Kunstenaar, surfer en bioloog Merijn Tinga kreeg de zaal mee in zijn passievolle verhaal. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Duurzaamheidscafé met passie van start

duurzaamheid n Tijdens de landelijke Dag van de Duurzaamheid, op maandag 10 oktober, vonden door heel Nederland duizenden duurzame activiteiten plaats. Tijdens deze dag vond het eerste Oegstgeester duurzaamheidscafé succesvol plaats. Geïnspireerd door de Plastic Soup Surfer werden Oegstgeester initiatieven uitgewisseld.

Kunstenaar, surfer en bioloog Merijn Tinga kreeg de zaal volledig mee in zijn passievolle verhaal. Hij wilde iets doen aan de vervuiling die hij op zee en op de stranden tegen kwam en ging zich erin verdiepen. Meer kennis maakte zijn zorgen enkel groter. Hij heeft bedacht wat hij er aan kon doen en constateerde dat de landelijke politiek de partij is die iets kan. Dus is hij een burgerinitiatief gestart om het stoppen van de verdergaande vervuiling door plastic op de politieke agenda te krijgen. En als Plastic Soup Surfer vraagt hij daar aandacht voor. Het verhaal en de foto's van onder andere delen zee die eruit zagen als erwtensoep waren overtuigend. Nog diezelfde avond hebben mensen de petitie ondersteund op petities.nl. Meer informatie is te vinden op plasticsoupsurfer.org.
Geïnspireerd door dit verhaal werden verschillende initiatieven van dorpsgenoten uitgewisseld. Een korte greep: de gemeenschappelijke zonnepanelen op publieke daken steeds komen dichterbij, de KPN-tuin kan nog meer initiatiefnemers gebruiken, Vrij Groen zoekt nog altijd vervangende ruimte, de eerste duurzame maaltijd wordt op 7 november geserveerd en door het verhaal van de plastic soup surfer zijn nieuwe mensen aangeschoven bij de initiatiefgroep 'betere afvalverwerking'.

Twee initiatieven waren nieuw, deze avond. Peter Hoogvliet, directeur van stichting MeerWonen, gaf aan dat hij niet alleen deze avond, maar ook daarna graag met bewoners in gesprek gaat over de mogelijkheden voor verduurzaming. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de werkgroep via het platform (duurzaamdorpoegstgeest@gmail.com). Karl Beerenfenger, de jongste aanwezige dorpsgenoot, is met anderen een landelijke stichting gestart om meer onderzoek te doen naar de vervuiling van de oceanen en mensen bewust te maken van de ernst van het probleem. Met hem en zijn stichting kun je op zeilexcursie. Maar donateurs kan hij ook gebruiken. Meer informatie over zijn initiatief is te vinden op www.bytheoceanweunite.org.
Al met al een duurzaamheidscafé dat nieuwsgierig maakt naar meer. Het volgende café is in het voorjaar van 2017. In tussentijd kan iedereen terecht op de Facebookpagina (Duurzaam Dorp Oegstgeest) en bij duurzaamdorpoegstgeest@gmail.com.