Het Chopin Genootschap ziet graag een piano op Leiden CS.
Het Chopin Genootschap ziet graag een piano op Leiden CS. Foto: Willemien Timmers

'Piano op Leiden Centraal'

muziek n Namens het Chopin Genootschap, met daarin veel Oegstgeestenaren, heeft Roel van Duijn (ex-politicus) een verzoek bericht tot de directie van de Nederlandse Spoorwegen om een piano te plaatsen in de hal van het Station Leiden. Tevens heeft hij aangeboden om te voorzien in een inwijdingsconcert door het Chopin Genootschap.

Hieronder een deel van de open brief aan die hij aan de NS richtte.


Geachte heer van Boxtel,
Om maar direct met de hoofdmelodie te beginnen, willen wij onze bewondering uitspreken voor de mooie piano's en vleugels die u diverse stations geplaatst heeft. Wij pianisten van het Chopingenootschap haasten ons na elke treinreis naar uw mooie piano's om een vrolijke Mazurka of Polonaise in een uwer welluidende stationshallen ten gehore te brengen. En het bevalt ons opperbest wanneer zelfs bij de meest diepzinnige Nocturne uw luidsprekers berichten over vertrektijden en perrons schallen. Alle narigheid over vertragingen verglijdt gelukzalig als wij op uw prachtige instrumenten spelen.
Nu even over onszelf. Wij vormen sinds enkele jaren een genootschap van grotendeels amateurpianisten die zich rond de geniale componist en pianist Frédéric Chopin geschaard hebben. ... Trefpunt is altijd Oegstgeest of Leiden, daar wij gemerkt hebben dat deze omgeving een Chopinnest is. om een of andere reden wonen juist hier zijn liefhebbers en vertolkers.
Bijna steeds zijn wij in uw treinen en stations evengoed gestemd als uw instrumenten. Met slechts één uitzondering. Uitgerekend op het station Leiden. Waarom ontbreekt hier een mooi klavier? Juist bij de reizen naar Leiden zit elke liefhebber van pianomuziek nu met het ongemakkelijke gevoel dat hem of haar bij aankomst een teleurstelling wacht... Géén piano. Géén klank. melodie noch accoord...
Wilt u alstublieft uw prachtige initiatief aanvullen in het station van Leiden? Wat zouden uw reizigers genieten!
Bestuur van het Chopin Genootschap