Zo'n tachtig karpers lieten het leven in de sloot bij het waterrad in Poelgeest. De oorzaak is nog onbekend.
Zo'n tachtig karpers lieten het leven in de sloot bij het waterrad in Poelgeest. De oorzaak is nog onbekend. Foto: Willemien Timmers

Karpersterfte Poelgeest

natuur n Het laatste weekend van september werden de bewoners van het Bart Garthoffpad In Poelgeest onaangenaam verrast door een vreselijke geur. Deze werd veroorzaakt door tientallen dode karpers in de sloot langs het spoor.

Door Willemien Timmers

"Alles lag hier vol met dode vissen," reageert een buurtbewoner. "Twee grote grijze kliko's zijn gevuld met wel zeventig of tachtig dode karpers. Een vreselijk gezicht."
Volgens de bewoner van het Bert Garthoffpad, die er overigens met zeer veel plezier woont, is het verschil in maaiwijze van het riet debet aan de vissensterfte. "In het verleden maaide de Maregroep vanaf de kant, maar deze keer heeft men met een bootje het riet gemaaid. Later zagen we de grote karpers boven het wateroppervlak naar zuurstof happen. Toen hebben we, het was vlak voor het weekend, diverse instanties gewaarschuwd dat de vissen aan het doodgaan waren. Toch werd er geen actie ondernomen. Het resultaat was vele dode vissen, die vanwege de hoge temperatuur al snel voor een enorm penetrante lucht zorgden. Vreselijk. De katten vraten er aan, en van velen waren de ogen er uit. Ik hoop dat er naar een oplossing wordt gezocht dat zoiets in de toekomst niet nogmaals voor zal komen."
Wethouder Jos Roeffen was tijdens de laatste raadsvergadering op de hoogte van de sterfte. Of het door het veranderde maaibeleid kwam, zoals raadslid Nicole Zwart (VVD) opvoerde, kon hij niet zeggen. "Eind van dit jaar komen we sowieso met een evaluatie van het maaibeleid. Voor wat betreft de sloten hebben wij de plicht dat die uitgebaggerd en het riet verwijderd moet worden. Wij hebben als gemeente een opruimplicht. Het is ons niet duidelijk waarom die tientallen karpers gestorven zijn. Het Hoogheemraadschap heeft inmiddels wel alles opgeruimd."

Een woordvoerder van het Hoogheemraadschap van Rijnland laatweten dat er verschillende redenen voor vissensterfte kunnen zijn. "Het kan zijn dat er vissen geraakt zijn door de motor van de maaiboot, het kan de stress zijn die de vissen ervaren bij het maaien, maar misschien hebben ze te weinig zuurstof gekregen doordat de maaiboot veel modder omhoog heeft gewoeld. We weten het niet. Wel laten we elke dag duizend kuub vers water door die sloot lopen vanuit de polder, dus daar zit weer meer zuurstof in. In die tijd was het ook nog eens een tijd lang heel warm geweest, dat komt het klimaat in de sloot ook niet ten goede." Of wijkbewoners hadden kunnen helpen door de vissen met schepnetten naar een andere sloot te verplaatsen kan hij niet zeggen. "De sloot werd al telkens voorzien van vers water. Hoe dan ook – het is niet helemaal duidelijk waaraan de tientallen karpers zijn doodgegaan. We gaan onderzoek doen, en in gesprek met de diverse partijen. Wellicht dat blijkt dat het maaien van het riet vanaf de zijkant toch een betere optie is."


Cultuurfonds zoekt vrijwilliger

cultuur n Cultuurfonds Oegstgeest is op zoek naar een vrijwilliger voor het verzorgen van de PR en communicatie.

Cultuurfonds Oegstgeest is een stichting met ANBI-status en levert een bijdrage aan plannen en initiatieven op cultureel gebied binnen en rond Oegstgeest, met als jaarlijks hoogtepunt het Lentefestival. "Graag zouden wij onze PR en communicatie willen verbeteren, waarbij wij vooral denken aan het verbeteren van de zichtbaarheid van Cultuurfonds Oegstgeest middels social media."
Mensen met inzicht, kennis en ervaring in het communicatieproces, die taalvaardig zijn en ervaring hebben in de PR, kunnen hun reactie sturen naar voorzitter@cultuurfondsoegstgeest.nl. Voor meer info: www.cultuurfondsoegstgeest.nl.