Oegstgeestenaren Diederik Natté en Marente Sijbesma. Sijbesma wist de Masterstitel voor zich op te eisen.
Oegstgeestenaren Diederik Natté en Marente Sijbesma. Sijbesma wist de Masterstitel voor zich op te eisen. Foto: Willemien Timmers

Oegstgeester Talenten doen het goed op Tennis Masters

tennis n Zaterdag 8 oktober werden de finales van de McDonald's Jeugd Tennis Masters gespeeld op het tennispark van OLTC.

Voor de tweede keer kwamen de acht sterkste regionale spelers per onderdeel samen om uit te maken wie zich Master van het seizoen in zijn of haar leeftijdscategorie mag noemen.

Ook een aantal jonge Oegstgeester talenten hadden zich gekwalificeerd. In de finale tot en met veertien jaar bond OLTC-er Diederik Natté de strijd aan met de Noordwijkse Moritz Schroeter. In een spannende strijd was het Schroeter die met 7-6 6-7 6-3 uiteindelijk aan het langste eind trok. Bij de meisjes tot en met twaalf jaar ging de eindstrijd tussen de als eerste geplaatste Ivet Stancheva en de als tweede geplaatste Oegstgeeste Marente Sijbesma. In een zeer hoogstaand duel wist Sijbesma in drie sets de Masterstitel voor zich op te eisen; 6-2 1-6 6-4. Dolblij erkende ze na afloop dat ze na de verloren tweede set zichzelf inprentte rustig te blijven en dat ze de druk bij haar tegenstander weer meer wilde gaan opvoeren. Met harde spin forehands dwong ze haar tegenstander op de knieën en vierde het gewonnen matchpoint met gebalde vuisten springend in de lucht.

Bij de meisjes tot en met veertien ging de titel naar Katwijkse Simone Schaap die in de eindstrijd Sara Dijkland met 6-7 6-2 6-0 versloeg.

Bij de jongens tot en met twaalf bekroonde Tim Honsbeek zijn goede seizoen met de eindoverwinning.


Opnieuw kunstgras

Kort geleden heb ik hier gepleit voor voetbalvelden met echt gras en bezwaar gemaakt tegen de aanleg van meer kunstgrasvelden door de gemeente Oegstgeest. Die velden zouden immers volgens sommige deskundigen kankerverwekkend zijn. Andere onderzoekers vinden het kunstgras wel veilig. In zo'n onzekere situatie moet je natuurlijk niet doen alsof er niets aan de hand is. Liever even geen automatische vervolgopdrachten naar Ten Cate in Almelo! Nieuw onderzoek afwachten is verstandiger.
De heer Jan van den Broeck, de voorzitter van de v.v. Oegstgeest, legde daarna (Oegstg.Crt. 10 aug.) uit waarom hij toch kunstgras wil. Hij schrijft: "Het materiaal dat gebruikt wordt bij de aanleg van kunstgrasvelden wordt gecontroleerd op schadelijke stoffen".
Deze kwestie is intussen op scherp gezet door een tv-programma dat met veel nadruk waarschuwde tegen de rubberkorrels die op kunstgras gestrooid worden om een veld bespeelbaar te maken. Die korrels verkrijgt men door oude autobanden en andere rubberproducten fijn te malen. Controle op schadelijke stoffen is er helemaal niet, bevestigde zelfs de meneer die de korrels fabriceert en verkoopt. Dat de rubberkorrels kankerverwekkende stoffen bevatten, staat vast. Of het zo ernstig is dat ze slecht zijn voor de gezondheid van de spelers, dat weet men niet.
Hopelijk gaat dit allemaal meevallen en zal later blijken dat we ons nu voor niets druk maken. Maar dat moet natuurlijk wel eerst worden uitgezocht, en wel met spoed. De kop in de rubberkorrels steken, dat moeten we niet doen.
In het weekeinde zag ik op de site van de voetbalclub Oegstgeest dat het bestuur zich van het slechte nieuws weinig aantrekt en gewoon wil doorvoetballen. Hoe kan dat? Worden de omstreden rubberkorrels in Oegstgeest misschien niet gestrooid? Of zijn de korrels van Oegstgeest, anders dan die uit de tv-uitzending, wel goed gecontroleerd? Hoe dan? Zoiets kun je beter niet geheimhouden. Ik heb veel waardering voor al het goede werk dat de Oegstgeester voetbalbesturen voor hun clubs doen. Hun daadkracht is bewonderenswaardig, maar sommige wedstrijden win je met voorzichtigheid.

Eep Francken

Afbeelding