Zes enthousiaste handdrukken openden officieel de ontsluiting naar de A44. | Foto: Wil van Elk
Zes enthousiaste handdrukken openden officieel de ontsluiting naar de A44. | Foto: Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Flora-afrit officieel geopend: Aan en afvoer bloemen sneller

handdruk n Zes enthousiastelingen openden met een ferme handdruk op een rode knop de slagboom, zodat een vrachtwagen van Royal Flora Holland met twee aanhangers vanaf de A44 het veilingterrein kon oprijden. De ontsluiting van de afrit was hiermee officieel.

Door: Wil van Elk

Vooraf aan de officiële openingshandeling hield Piet Kralt van Flora een paneldiscussie met bestuurders van gemeente Katwijk en Oegstgeest, buurtverenigingen, Rijkswaterstaat en uitvoerders. De genodigden kregen in vlotte presentaties de voorgeschiedenis te horen, de mogelijkheden die er waren om het uit te kunnen voeren, de voor- en nadelen van de huidige ontsluiting, maar ook aanbevelingen voor verbeteringen.

De op het veilingterrein gehuisveste ondernemingen hebben vooral baat bij de snellere afhandeling van de transporten naar en van de veiling. Ook de leveranciers ondervinden dit met groot plezier. "Er reed een keer een toerist met auto en caravan het terrein op omdat de navigatie aangaf om bij het stoplicht rechtsaf te gaan", werd lachend opgemerkt.

Aanloop

De aanloop naar het project liep niet makkelijk, zoals ook de aanwezige Eric Mackay beaamde als voorganger van wethouder Tönjann. Maar overheden roemden de korte doorlooptijd van acht jaar en de positieve resultaten van deze publiek-privatelijke samenwerking. Ook Rijkswaterstaat kan zich er goed in vinden. De veilingen Aalsmeer en Naaldwijk gaan ook een dergelijk project starten.

Bewoners van de Oegstgeester wijk buitenlust zijn het roerend met elkaar eens: "We hebben minder last van geluid, verkeer en trillingen. Het is echt gelukt!" Vrachtverkeer dat (nog) geen gebruikt maakt van de nieuwe toegangsweg wordt gemonitord. Navraag leert dat het vaak de gewoonte is om een route te rijden. Bij het viaduct is de uitzwaai naar links nog lastig, vooral als er vrachtwagen naast elkaar staan op de drie rijstroken bij het viaduct. In Rijnsburg ondervinden de omwonenden minder verkeer door de Brouwerstraat: "Je kunt nu redelijk de straat oversteken".