Het is een hele klus om de bomen goed het jaar door te krijgen. | Foto Anke Casteel
Het is een hele klus om de bomen goed het jaar door te krijgen. | Foto Anke Casteel Foto: Willemien Timmers

Kerstbomen Vrij Groen

groen n Hoewel het sinterklaas-snoepgoed al weer een maand in de winkels ligt, zullen er weinig mensen al aan kerstbomen denken. Zo niet bij Vrij Groen. Daar zijn we het hele jaar druk met het onderhouden van de kerstbomen die bij ons een jaartje 'overblijven'.

Gebracht en geplant in januari door mensen die hun kerstboom graag een tweede, en in een aantal gevallen zelfs een derde leven gunnen, verzorgen de Vrij Groen vrijwilligers de bomen het hele jaar door in het kerstbomenasiel, en kunnen de eigenaren in december hun boompje, veelal een stukje gegroeid, weer tegen een kleine vergoeding ophalen.

In de kerstbomenopvang worden op dit moment zo'n 155 bomen verzorgd. Bij grote droogte krijgen de bomen water en de boomspiegel wordt het hele jaar door vrijgehouden van onkruid en gras. Op de foto zie je dat zelfs met een echte ouderwetse zeis gebeuren! Het is een hele klus om de bomen goed het jaar door te krijgen, maar het werk meer dan waard. Zeker als in december iedereen glunderend zijn 'oude' kerstboom weer uit kan graven en mee naar huis kan nemen om in januari weer terug te komen met de boom.

Of dit ritueel zich in januari 2017 overigens herhaalt is nog de vraag. Vrij Groen is naarstig op zoek naar een nieuw stuk grond, omdat de huidige plek aan de Rhijnhofweg volgend jaar bebouwd gaat worden.

Raadsvergadering

In de raadsvergadering van afgelopen donderdag werd er door VVD-fractievoorzitter Nicole Zwart en D66-raadslid Marlene Simoons gevraagd naar de stand van zaken rond de op hande zijnde verhuizing van Vrij Groen. "Is er geen plaats bij de Klinkenbergerplas?" wilde Zwart weten. Wethouder Jos Roeffen antwoordde daarop dat het definitieve ontwerp voor 'De Klink' al is vrijgegeven, en dat de tuinders van Vrij Groen zich nooit als zodanig hebben aangemeld in het project. "Anders hadden we hun ideeën meegenomen. Wellicht kunnen zij wel een deel van het beheer op zich nemen."

'Vrij Groen heeft zich voor De Klink nooit aangemeld'

Wethouder Wendelien Tönjann benadrukte dat het college geen toezeggingen heeft gedaan aan Vrij Groen, en dat men in het beginstadium is wat betreft de oriëntatie op een bepaalde nieuwe locatie. "In zes weken verwacht ik meer progressie." (WT)